Produkty niby bez cukru
Od dłuższego czasu panuje moda na zdrową żywność. Producenci prześcigają się więc w tym, żeby udowodnić nam, że ich produkt jest optymalny dla naszego organizmu. Jednak uważaj, bo cukier może znajdować się nawet tam, gdzie nigdy byś się go nie spodziewała. Przykładem są chociażby wody smakowe. Masz dość picia „kranówy” i sięgasz po wodę cytrynową? Jest duże prawdopodobieństwo, że dostarczasz swojemu organizmowi dodatkowe 200 kcal w postaci cukrów prostych!
Dietetycy radzą, żeby zawsze czytać etykiety. Często zdarza się bowiem, że teoretycznie zdrowy brązowy chleb to tak naprawdę wypiek wykonany z rafinowanej mąki, do którego dodano substancje karmelizujące. Innym ciekawym przypadkiem „przemycania” cukru są gotowe przyprawy. Często okazuje się, że „zdrowy zestaw ziół” owszem, zawiera jakieś zioła, ale też dużą ilość cukru i glutaminianu sodu.
Tymczasem jeżeli nie będziesz kontrolować ilości cukru w organizmie, istnieje duże ryzyko, że przytyjesz i wzrośnie twój poziom cholesterolu. Wysoko przetworzone węglowodany zwiększają ponadto prawdopodobieństwo powstania otyłości brzusznej, szczególnie niebezpiecznej dla zdrowia.