Fitness4 najgorsze typy żywności dla kobiet

4 najgorsze typy żywności dla kobiet

4 najgorsze typy żywności dla kobiet

Dietetycy od lat powtarzają, że głównymi składnikami naszej diety powinny być owoce i warzywa. Najlepiej, gdybyśmy ograniczyli do minimum dania smażone, biały cukier i produkty wysoko przetworzone. Niestety, wciąż rzadko stosujemy się do tych zasad. Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie dla wielu z nas pozostaje tylko gadaniną dietetyków. Sięgamy po słodycze i fast foody często dlatego, że tryb życia nie pozwala nam na spędzenie kilku godzin w kuchni. Czasami po prostu nie przyjmujemy do wiadomości, że powinniśmy odżywiać się zdrowiej.

Dietetycy od lat powtarzają, że głównymi składnikami naszej diety powinny być owoce i warzywa. Najlepiej, gdybyśmy ograniczyli do minimum dania smażone, biały cukier i produkty wysoko przetworzone. Niestety, wciąż rzadko stosujemy się do tych zasad. Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie dla wielu z nas pozostaje tylko gadaniną dietetyków. Sięgamy po słodycze i fast foody często dlatego, że tryb życia nie pozwala nam na spędzenie kilku godzin w kuchni. Czasami po prostu nie przyjmujemy do wiadomości, że powinniśmy odżywiać się zdrowiej.

Na szczęście ludzki organizm jest w stanie znieść wiele rzeczy, w tym niezbyt zdrową dietę. Istnieją jednak grupy produktów, które są szczególnie szkodliwe dla kobiet. Zobacz, co znalazło się na czarnej liście. Niektóre punkty stanowią spore zaskoczenie!

(sr/pho), kobieta.wp.pl

1 / 4

Nabiał

Obraz
© 123RF

Większość z nas uważa, że spożywanie mleka, serków homogenizowanych, jogurtów, itp., to bardzo zdrowy zwyczaj. Niektórzy dietetycy są innego zdania. - To pierwsza rzecz, którą każę ograniczyć moim pacjentkom – mówi Kimberly Snyder, specjalistka żywienia, autorka książki „The Beauty Detox Solution”. Dlaczego nie powinno się przesadzać z nabiałem?

Dawniej zalecało się spożywanie dużej ilości produktów mlecznych osobom w każdym wieku. Dziś dietetycy rozumieją, że czasami nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mleko i jego przetwory często wywołują alergię pokarmową, która może objawiać się np. ciągłymi wzdęciami, tak charakterystycznymi dla kobiet. To, że mleko wzmacnia kości, co ma zapobiec osteoporozie, też jest tylko częściową prawdą. Okazuje się bowiem, że nabiał spożywany w dużych ilościach może zakwaszać organizm, co wręcz osłabia tkankę kostną.

Nie przesadzaj więc z ilością spożywanego nabiału, nie zastępuj warzyw i owoców jogurtem. Obserwuj swój organizm. Jeżeli zauważasz, że po spożyciu mleka lub jego przetworów masz wzdęcia, skontaktuj się z lekarzem. Czasami kobiety całymi latami ignorują objawy alergii na przetwory mleczne. Pamiętaj, że białko można dostarczyć organizmowi także w inny sposób, np. spożywając warzywa strączkowe czy jajka.

2 / 4

Wysoko przetworzone węglowodany

Obraz
© 123RF

Ciastka, czekolada, biały cukier, białe pieczywo – wszyscy chyba słyszeliśmy, że są szkodliwe. Szybko podnoszą poziom insuliny we krwi, po czym następuje gwałtowny spadek ilości tego hormonu i robimy się znowu głodni. Co więcej, kalorie dostarczane organizmowi w taki sposób dosyć często przemieniane są w tłuszcz i „osadzają” się w naszych biodrach i pupie na lata.

Okazuje się jednak, że kobiety szczególnie powinny uważać na tego typu produkty. Często sięgamy po czekoladę czy ciasteczko, żeby poprawić sobie nastrój. Jednak wahania insuliny spowodowane przez cukry proste są tak duże, że w dłuższej perspektywie tylko pogarszają nastrój. Co więcej, wysoko przetworzone węglowodany nie zawierają dostatecznej ilości błonnika, który odpowiada za sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego. To często przez zbyt duże ilości spożywanych cukrów prostych kobiety cierpią na zaparcia.

Na szczęście ograniczenie szkodliwych węglowodanów w diecie nie jest trudne. Wystarczy przerzucić się na produkty pełnoziarniste. Kupuj razowe pieczywo i ciemny makaron, a jeżeli jesteś fanką ciasteczek, wybieraj te pełnoziarniste. Nie tylko polepszy się twoje samopoczucie, ale też rzadziej będziesz odczuwać głód.

3 / 4

Produkty niby bez cukru

Obraz
© 123RF

Od dłuższego czasu panuje moda na zdrową żywność. Producenci prześcigają się więc w tym, żeby udowodnić nam, że ich produkt jest optymalny dla naszego organizmu. Jednak uważaj, bo cukier może znajdować się nawet tam, gdzie nigdy byś się go nie spodziewała. Przykładem są chociażby wody smakowe. Masz dość picia „kranówy” i sięgasz po wodę cytrynową? Jest duże prawdopodobieństwo, że dostarczasz swojemu organizmowi dodatkowe 200 kcal w postaci cukrów prostych!

Dietetycy radzą, żeby zawsze czytać etykiety. Często zdarza się bowiem, że teoretycznie zdrowy brązowy chleb to tak naprawdę wypiek wykonany z rafinowanej mąki, do którego dodano substancje karmelizujące. Innym ciekawym przypadkiem „przemycania” cukru są gotowe przyprawy. Często okazuje się, że „zdrowy zestaw ziół” owszem, zawiera jakieś zioła, ale też dużą ilość cukru i glutaminianu sodu.

Tymczasem jeżeli nie będziesz kontrolować ilości cukru w organizmie, istnieje duże ryzyko, że przytyjesz i wzrośnie twój poziom cholesterolu. Wysoko przetworzone węglowodany zwiększają ponadto prawdopodobieństwo powstania otyłości brzusznej, szczególnie niebezpiecznej dla zdrowia.

4 / 4

Żywność ze sztucznymi dodatkami

Obraz
© 123RF

Obecnie większość produktów przetworzonych, które kupujemy w folii czy w kartonikach, zawiera sztuczne dodatki, konserwanty, itp. Nie wszystkie tzw. „E” są szkodliwe, choć wciąż trwa debata na temat tego, czy faktycznie nie wpływają na organizm. Twój niepokój powinny wzbudzić produkty zawierające długą listę konserwantów. Może i będą stały w lodówce miesiącami, ale czy na pewno chcesz ryzykować?

Kolejną bardzo popularną grupą produktów, po którą sięgają rzesze kobiet, są rzeczy słodzone aspartamem. Najczęściej są to panie, które chcą schudnąć lub zachować szczupłą sylwetkę. Dietetycy nie mają wątpliwości, że takie podejście przynosi dokładnie odwrotny skutek. „Oszukany” organizm jeszcze bardziej domaga się pożywienia. A ile można walczyć z głodem? Co więcej, badania naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji ukazują, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem napojów dietetycznych a zachorowalnością na cukrzycę. Amatorki trunków „lite” chorowały nawet o 60 procent częściej!

Zanim więc sięgniesz po jakiś podejrzany produkt, dwa razy się zastanów. Wybierając naturalną i zdrową żywność nie tylko szybciej schudniesz, ale też nie zaszkodzisz swojemu organizmowi.

(sr/pho), kobieta.wp.pl

zdrowienabiałżywność

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (50)