Wysoko przetworzone węglowodany
Ciastka, czekolada, biały cukier, białe pieczywo – wszyscy chyba słyszeliśmy, że są szkodliwe. Szybko podnoszą poziom insuliny we krwi, po czym następuje gwałtowny spadek ilości tego hormonu i robimy się znowu głodni. Co więcej, kalorie dostarczane organizmowi w taki sposób dosyć często przemieniane są w tłuszcz i „osadzają” się w naszych biodrach i pupie na lata.
Okazuje się jednak, że kobiety szczególnie powinny uważać na tego typu produkty. Często sięgamy po czekoladę czy ciasteczko, żeby poprawić sobie nastrój. Jednak wahania insuliny spowodowane przez cukry proste są tak duże, że w dłuższej perspektywie tylko pogarszają nastrój. Co więcej, wysoko przetworzone węglowodany nie zawierają dostatecznej ilości błonnika, który odpowiada za sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego. To często przez zbyt duże ilości spożywanych cukrów prostych kobiety cierpią na zaparcia.
Na szczęście ograniczenie szkodliwych węglowodanów w diecie nie jest trudne. Wystarczy przerzucić się na produkty pełnoziarniste. Kupuj razowe pieczywo i ciemny makaron, a jeżeli jesteś fanką ciasteczek, wybieraj te pełnoziarniste. Nie tylko polepszy się twoje samopoczucie, ale też rzadziej będziesz odczuwać głód.