Nie bój się zdrowych węglowodanów
Zapomnij o dietach, w których całkowicie eliminuje się spożycie węglowodanów. Przede wszystkim dostarczają nam one energii w czystej postaci. W trakcie metabolizmu cukrów nie są wytwarzane toksyczne produkty uboczne, jak to ma miejsce w przypadku białek i tłuszczów.
Musimy tylko pamiętać o tym, żeby w naszym jadłospisie przeważały węglowodany proste zawarte w owocach i warzywach, zaś ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów złożonych obecnych w białym pieczywie, makaronie, ryżu.
Warzywa i owoce (zwłaszcza rośliny strączkowe) są także źródłem niezbędnego błonnika, którego dzienna ilość spożycia u dorosłej osoby powinna wynosić ok. 25 g. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Przyczynia się także do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi oraz likwiduje zaparcia.