Jako kobiety mamy zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż mężczyźni. W czasie gdy oni potrafią wytrwać na pizzy, piwie i okazjonalnym listku sałaty ozdabiającym talerz z kotletem, nasza dieta musi być zbilansowana.
Jako kobiety mamy zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż mężczyźni. W czasie gdy oni potrafią wytrwać na pizzy, piwie i okazjonalnym listku sałaty ozdabiającym talerz z kotletem, nasza dieta musi być zbilansowana. W przeciwnym wypadku czekają nas groźne konsekwencje i nie chodzi tylko o wystający brzuszek... Jakie produkty wyjątkowo służą zdrowiu kobiety, a jakich powinnyśmy się wystrzegać?
Nie unikaj nabiału!
W swoim organizmie masz ponad kilogram wapnia. Większość znajduje się w kościach i zębach. Ten cenny minerał jest cały czas wchłaniany przez układ kostny, dlatego musimy go stale uzupełniać, bo z wiekiem coraz bardziej narażone jesteśmy na osteoporozę.
Od wapnia zależy nie tylko stan naszych kości i zębów, reguluje on także pracę układu nerwowego, serca i ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie alergii, poprawia krzepliwość krwi.
Najbogatsze źródła wapnia to mleko, żółty ser i mleczne przetwory, których nie powinnaś unikać. Zawsze możesz wybrać ich odtłuszczoną wersję.
Alternatywne źródła wapnia to szczypiorek, natka pietruszki, ryby morskie i soja.
(mtr)
Wystrzegaj się napojów gazowanych
Dla tego samego powodu, dla którego powinnyśmy pić mleko, musimy unikać napojów gazowanych. Nie tylko zawierają one sztuczne barwniki i mnóstwo pustych kalorii, ale też bardzo skutecznie wypłukują z naszego organizmu wapń. Ponadto, sztuczne słodziki zawarte w kolorowych napojach mogą powodować raka.
Jeśli często łapią cię skurcze, bolą mięśnie, odczuwasz mrowienie rąk i drętwienie nóg, łamią ci się kości albo psują zęby - to mogą być to sygnały niedoboru wapnia.
Nie bój się zdrowych węglowodanów
Zapomnij o dietach, w których całkowicie eliminuje się spożycie węglowodanów. Przede wszystkim dostarczają nam one energii w czystej postaci. W trakcie metabolizmu cukrów nie są wytwarzane toksyczne produkty uboczne, jak to ma miejsce w przypadku białek i tłuszczów.
Musimy tylko pamiętać o tym, żeby w naszym jadłospisie przeważały węglowodany proste zawarte w owocach i warzywach, zaś ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów złożonych obecnych w białym pieczywie, makaronie, ryżu.
Warzywa i owoce (zwłaszcza rośliny strączkowe) są także źródłem niezbędnego błonnika, którego dzienna ilość spożycia u dorosłej osoby powinna wynosić ok. 25 g. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Przyczynia się także do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi oraz likwiduje zaparcia.
Sięgaj po jugurt
Jogurt to piękno i zdrowie w plastykowym kubeczku! Jest bogatym źródłem wspomnianego już wapnia oraz białka i witaminy D. Co ważne, zawiera także żywe kultury bakterii (takie jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), które pomagają w trawieniu.
Powinnaś zjadać jeden jogurt dziennie, uważając jednak na ilość zawartego w nim cukru i tłuszczu. Najbezpieczniej sięgać jest po jogurt naturalny.
Zrób sobie zapas żurawiny
Sezon na żurawinę jest co prawda krótki, ale przez cały rok możemy dostać suszoną żurawinę, sok i dżemy żurawinowe, a nawet preparaty farmaceutyczne zawierające jej suszony koncentrat. Dlaczego jej obecność w naszej diecie jest tak ważna?
Żurawina, dzięki swoim antybakteryjnym właściwościom, stanowi naturalne remedium na zakażenia układu moczowego. Ponadto, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a także jest bogatym źródłem witaminy C... Jeden kieliszek soku z żurawiny dziennie zapobiegnie zapaleniom dróg moczowych i przeziębieniom.
Pij dużo wody!
Ostatnia, ale wcale nie najmniej ważna wskazówka - drogie panie, pijcie dużo wody! Stanowi ona 65-70 proc. masy ciała dorosłego człowieka i powinnyśmy dostarczać jej organizmowi przynajmniej 2 l dziennie. Najczęstszym błędem jest czekanie do momentu, kiedy jesteśmy spragnione, a pragnienie jest już samo w sobie sygnałem ostrzegawczym przed znaczną jej utratą.
Woda, m.in., wspomaga wchłanianie substancji pokarmowych, transportuje składniki odżywcze do komórek, reguluje temperaturę ciała, nawilża skórę.
Wodę należy pić regularnie, najlepiej małymi łykami i w nie za dużych ilościach. Lepiej jest pić wodę częściej niż dużo za jednym razem, ponieważ niewielkie ilości wody są wchłaniane w większym stopniu do tkanek i nie ulegają szybkiemu wydaleniu. Szklanka wody wypita 20-30 minut przed posiłkiem zmniejsza apetyt i oczywiście nie dostarcza żadnych kalorii. Nie należy pić wody w trakcie posiłków, ponieważ zmniejsza to stężenie enzymów trawiennych i utrudnia trawienie.
(mtr)