Jedz błonnik
Wiele kobiet zapomina, że kluczem do zachowania szczupłej figury, zmniejszenia uczucia głodu, braku zaparć i szybszej przemiany materii jest właściwa ilość błonnika w diecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by jeść go codziennie ok. 20-40 gram. Tymczasem przeciętny Polak spożywa go zalewie ok. 15 gram.
Gdzie szukać błonnika? W produktach zbożowych z grubego przemiału, zwłaszcza otrębach pszennych, płatkach owsianych, warzywach (marchew, dynia, buraki, seler, chrzan, korzeń pietruszki) i owocach (jagody, jeżyny, porzeczki, maliny, gruszki, jabłka, suszone brzoskwinie).
Żeby błonnik przyniósł efekty, należy pamiętać, by przez cały dzień pić dużo wody. W przeciwnym razie może wywołać efekt odwrotny od zamierzonego i "zaczopować" jelita. Osoby, którym zależy na płaskim brzuchu powinny też unikać spożywania fasoli i innych nasion roślin strączkowych. Zawierają one co prawda dużo błonnika, ale często powodują wzdęcia.