Herbata Kombucha
Wiele osób twierdzi, że herbata przygotowana na bazie kombuchy - symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, wspomaga funkcję detoksykacyjną organizmu, wzmacnia układ odpornościowy i ma wiele innych korzyści. "Reklamowana jest jako środek zwiększający energię i poprawiający trawienie, ale żadne badania nie potwierdziły tych właściwości" - wyjaśnia Toby Amidor, autor książki "The Greek Yogurt Kitchen".
Aby poprawić nieco octowy smak herbaty, dodaje się do niej dużo cukru. Ten napój może zawierać grzyby i bakterie, które są potencjalnie niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym, m.in. osób w podeszłym wieku, kobiet w ciąży i dzieci. Ponadto podczas procesu fermentacji wytwarza się niewielka ilość alkoholu.
Lepiej spożywać herbatę czarną lub zieloną. Opublikowane badania pokazują, że picie herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów i wspomaga przemianę materii. Warto też wybierać jogurty i kefiry wzbogacone żywymi kulturami bakterii.