Trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna stosowana jest w wielu drogich produktach, takich jak soki i koktajle. Zawiera tylko kilka ważnych składników, m.in. witaminy A, C i E, żelazo, magnez i wapń. "Jej zwolennicy słusznie podkreślają wysoki poziom chlorofilu. Niestety nie ma on żadnej wartości" - twierdzi Toby Amidor, autor książki "The Greek Yogurt Kitchen".
Często sok z trawy pszenicznej spożywany jest w celu oczyszczenia wątroby, ale zdaniem eksperta ona nie potrzebuje wspomagacza, gdyż sama pełni funkcję detoksykacyjną. I choć trawa pszeniczna jest pożywna, to brakuje wiarygodnych badań klinicznych, które potwierdzają jej szczególne korzyści zdrowotne. Specjaliści przypisują jej obniżanie ciśnienia krwi, pobudzanie metabolizmu oraz oczyszczenie krwi, przewodu pokarmowego i innych organów.
Eksperci twierdzą, że nie można kłaść zbyt dużego nacisku na pojedyncze produkty. Bardzo ważny jest całokształt, czyli prawidłowa dieta i aktywność fizyczna, która poprawia ogólny stan zdrowia.