Fitness8 popularnych produktów, które wcale nie są najzdrowsze

8 popularnych produktów, które wcale nie są najzdrowsze

8 popularnych produktów, które wcale nie są najzdrowsze

Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę frazy: "super jedzenie", "super produkty", otrzymasz wiele linków prowadzących do stron internetowych, blogów i książek, które wychwalają znakomite właściwości produktów, owoców, napojów, itd. Przypisują im niebywałe działanie: od zwiększenia długości życia, likwidowania zmarszczek do zapobiegania nowotworom. Ale czy nie są przereklamowane? Okazuje się, że istnieją lepsze i tańsze zamienniki.

Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę frazy: "super jedzenie", "super produkty", otrzymasz wiele linków prowadzących do stron internetowych, blogów i książek, które wychwalają znakomite właściwości produktów, owoców, napojów, itd. Przypisują im niebywałe działanie: od zwiększenia długości życia, likwidowania zmarszczek do zapobiegania nowotworom. Ale czy nie są przereklamowane? Okazuje się, że możesz postawić na lepsze i tańsze zamienniki.

Jagody acai są coraz popularniejsze. Acai dosownie oznacza "owoc, który płacze". Joan Salge-Blake, profesor ds. żywienia na Uniwersytecie w Bostonie twierdzi, że możesz mieć jeszcze jeden powód do urojenia kolejnej łzy, gdy niepotrzebnie wydasz pieniądze na produkty zawierające acai berry.

"Nie istnieją badania potwierdzające, że jagody acai pomagają zrzucić nadmiar kilogramów, walczą z objawami starzenia czy innymi problemami zdrowotnymi" - mówi.

Wszystkiej jagody są bogatym źródłem cennych antyoksydantów, ale nie ma dowodów pozwalających umieścić jagody pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej na szczycie listy.
Ponadto moda na acai sprawiła, że wielu producentów zaczęło na ich bazie wytwarzać specyfiki, które mogą być podróbkami. Lepiej postawić na polskie jagody, które pojawiają się w sezonie. Zamroź je, a potem spożywaj do woli. Pamiętaj, aby nie dodawać do nich cukru.

Tekst na podst. shine.yahoo.com (ms)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 7

Nasiona chia

Obraz
© 123RF

Maleńkie, czarne i białe nasiona z rośliny o nazwie szałwia hiszpańska uprawiane są głównie w Meksyku i w Ameryce Południowej. Często promowane są jako naturalny wspomagacz diety. "Badanie nie potwierdziło właściwości redukujących masę ciała" - wyjaśnia Joan Salge-Blake z Uniwersytetu w Bostonie.

Nasiona chia zwierają przeciwutleniacze, kwas tłuszczowy omega-3, błonnik, proteiny, wapń. Lepiej jednak postawić na wszystkie orzechy (m.in. włoskie) i inne nasiona (np. z dyni, słonecznika), które są cenniejszym źródłem przeciwutleniaczy, białka i błonnika.

2 / 7

Woda kokosowa

Obraz
© 123RF

Gwiazdy z Hollywood zachwycają się wodą kokosową. Ale czy nie jest to tylko kolejna chwilowa moda? Co udowodniono na temat działania wody kokosowej? Nawilża, wspomaga dietę i walczy z trądzikiem. Ponadto 237 ml zawiera 2-3 łyżeczki cukru i co najmniej 50 kalorii.

Lepszym zamiennikiem będzie zwykła woda. "Aby utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia po treningu, wystarczy spożywanie zwykłej wody" - twierdzi profesor ds. żywienia Joan Salge-Blake. Jest niskokaloryczna, gasi pragnienie i usuwa z organizmu toksyny. Czego chcieć więcej?

3 / 7

Herbata Kombucha

Obraz
© 123RF

Wiele osób twierdzi, że herbata przygotowana na bazie kombuchy - symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, wspomaga funkcję detoksykacyjną organizmu, wzmacnia układ odpornościowy i ma wiele innych korzyści. "Reklamowana jest jako środek zwiększający energię i poprawiający trawienie, ale żadne badania nie potwierdziły tych właściwości" - wyjaśnia Toby Amidor, autor książki "The Greek Yogurt Kitchen".

Aby poprawić nieco octowy smak herbaty, dodaje się do niej dużo cukru. Ten napój może zawierać grzyby i bakterie, które są potencjalnie niebezpieczne dla osób z osłabionym układem odpornościowym, m.in. osób w podeszłym wieku, kobiet w ciąży i dzieci. Ponadto podczas procesu fermentacji wytwarza się niewielka ilość alkoholu.
Lepiej spożywać herbatę czarną lub zieloną. Opublikowane badania pokazują, że picie herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych nowotworów i wspomaga przemianę materii. Warto też wybierać jogurty i kefiry wzbogacone żywymi kulturami bakterii.

4 / 7

Trawa pszeniczna

Obraz
© 123RF

Trawa pszeniczna stosowana jest w wielu drogich produktach, takich jak soki i koktajle. Zawiera tylko kilka ważnych składników, m.in. witaminy A, C i E, żelazo, magnez i wapń. "Jej zwolennicy słusznie podkreślają wysoki poziom chlorofilu. Niestety nie ma on żadnej wartości" - twierdzi Toby Amidor, autor książki "The Greek Yogurt Kitchen".

Często sok z trawy pszenicznej spożywany jest w celu oczyszczenia wątroby, ale zdaniem eksperta ona nie potrzebuje wspomagacza, gdyż sama pełni funkcję detoksykacyjną. I choć trawa pszeniczna jest pożywna, to brakuje wiarygodnych badań klinicznych, które potwierdzają jej szczególne korzyści zdrowotne. Specjaliści przypisują jej obniżanie ciśnienia krwi, pobudzanie metabolizmu oraz oczyszczenie krwi, przewodu pokarmowego i innych organów.

Eksperci twierdzą, że nie można kłaść zbyt dużego nacisku na pojedyncze produkty. Bardzo ważny jest całokształt, czyli prawidłowa dieta i aktywność fizyczna, która poprawia ogólny stan zdrowia.

5 / 7

Jagody goji

Obraz
© 123RF

Jagody goji pochodzą z rośliny Lycium barbarum i są uprawiane w Azji. Jagodom przypisuje się właściwości antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Niektórzy twierdzą, że poprawiają wzrok i płodność. Kilka wstępnych badań laboratoryjnych wykazało zdrowotne działanie owoców goji. Nie zmienia to faktu, że specjaliści obawiając się nadmiernego entuzjazmu, nie chcą określać go przedrostkiem "super".

Lepiej postawić na truskawki.
"Jagody, borówki, maliny, truskawki i wszystkie inne owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych" - tłumaczy Connie Diekman, dyrektor ds. żywienia z Washington University w St Louis. Warto spożywać wszystkie jeżyny. "Truskawki posiadają podobne właściwości odżywcze, co jagody goji" - dodaje Diekman.

6 / 7

Olej kokosowy

Obraz
© 123RF

Olej koksowy poprawia funkcje układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko chorób tarczycy, chorób serca, demencji, otyłości i raka. Jednak wszystkie badania są wstępne i potrzebują kontynuacji. Udowodniono, że olej kokosowy zawiera 87 proc. tłuszczów nasyconych. Warto zaznaczyć, że American Heart Association zaleca ograniczenie dziennego spożycia tłuszczów nasyconych do około 14 gramów.

Lepiej więc postawić na oleje roślinne. Wybieraj te o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, takie jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek, które redukują poziom złego cholesterolu. Olej rzepakowy zawiera więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 niż olej kokosowy oraz oliwa z oliwek i jest jednym z najbogatszych źródeł tłuszczów jednonienasyconych.

7 / 7

Keton malinowy

Obraz
© 123RF

Badania w dziedzinie zdrowia dotyczące ketonów malinowych są wstępne. Zostały przeprowadzone na zwierzętach. Specjaliści twierdzą, że keton malinowy hamuje apetyt i skutecznie redukuje tkankę tłuszczową. Jednak w przeciwności do żywności, suplementy diety budzą więcej kontrowersji.

Lepiej postawić na owoce. Maliny są bogate w wiele pożytecznych związków bioaktywnych. Zawarte w nich polifenole opóźniają procesy starzenia i chronią przed wolnymi rodnikami. Maliny obniżają ciśnienie, są znanym środkiem przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym. Wykazują także właściwości antynowotworowe.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (28)