Awokado
Każdy dobry dietetyk zgadza się, że owocem, który powinien zagościć w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie i sylwetkę, jest awokado. Jego najważniejsza zaleta to obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu oleinowego, rzadko spotykanego w aż takich ilościach w owocach. Obniża on poziom "złego" cholesterolu LDL i chroni przed niektórymi nowotworami, m.in. rakiem piersi.
Część osób unika jedzenia awokado obawiając się wysokiej zawartości tłuszczu. Niesłusznie, bo są tzw. dobre tłuszcze i to właśnie dzięki nim awokado jak najczęściej powinno być dodawane do sałatek. Witaminy, minerały i enzymy zawarte w innych owocach i warzywach wchłoną się lepiej (np. likopen z pomidorów aż ok. 4 razy) dzięki obecności tłuszczu z awokado. Ono samo także zawiera cenne dla zdrowia składniki: witaminy A, C, E i z grupy B (m.in. kwas foliowy), potas, błonnik oraz działające przeciwzapalnie polifenole i flawonoidy.