Jagody, borówki, jeżyny
Miska ciemnych owoców leśnych - jagód, borówek lub jeżyn - jest tym, co polecają dietetycy w przypadku, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Jako owoce zawierają cukier, fruktozę, ale mają niski indeks glikemiczny, zaledwie 30, co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi, a ich garść dostarcza zaledwie 30-40 kcal.
Nic więc dziwnego, że te ciemne owoce leśne cieszą się taką sympatią specjalistów ds. żywienia. Nie bez znaczenia jest także fakt, że są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo działających przeciwnowotworowo antyutleniaczy, wyrównują poziom cholesterolu podnosząc jego dobrą frakcję, a obniżając złą, zawierają także sporo błonnika oraz witamin (C, A, z grupy B) i minerałów (potas, fosfor, cynk, selen, miedź, mangan, wapń, magnez).