Oliwa z oliwek extra virgin
Dlaczego oliwa extra virgin, czyli ta z pierwszego tłoczenia na zimno cieszy się taką sympatią dietetyków? Przede wszystkim ze względu na zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza kwas oleinowy), które obniżają poziom cholesterolu LDL, a podnoszą poziom HDL, co chroni organizm przed miażdżycą i innymi chorobami krążenia. Prowadzone przez osiem lat badania na Uniwersytecie w Coimbrze (Portugalia) dowiodły, że regularnie spożywana oliwa z oliwek przeciwdziała także nowotworom. Ma to związek z tym, że jest ona bardzo bogata w przeciwutleniacze eliminujące szkodliwe dla organizmu wolne rodniki.
Oliwa z oliwek zawiera również witaminy A i E, które jako przeciwutleniacze chronią organizm przed starzeniem i rozwojem wielu chorób. Choć oliwa z oliwek jest kaloryczna (łyżka to ok. 80 kcal), jest jak najbardziej zdrowym produktem spożywczym. Należy tylko pamiętać, by wybierać oliwę z jak najkrótszą datą przydatności do spożycia (po roku zaczyna tracić swoje właściwości) i koniecznie w ciemnych butelkach. Światło może ją utleniać pozbawiając najlepszych cech.