Orzechy
Wiele osób, szczególnie tych będących na diecie odchudzającej, unika orzechów ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczów. Dlaczego więc dietetycy jedzą je regularnie? Ponieważ wiedzą, że zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe, spożywane z umiarem, pomagają utrzymać wagę, a nawet ją stracić. Dzieje się tak dlatego, że regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Poza tym orzechy obniżają poziom "złego" cholesterolu, dostarczają białka, witamin (E, z grupy B) i minerałów (fosfor, wapń, magnez, miedź, cynk, żelazo) oraz regulują poziom cukru we krwi.
Jedynym "problemem" w przypadku orzechów jest ich kaloryczność. 100 gram orzechów włoskich dostarcza aż 645 kcal, laskowych 640 kcal, a w migdałów 570 kcal. Bardzo dużo, dlatego w zupełności wystarczy, jeśli będziemy ich zjadać po kilka dziennie.