Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 to jedne z dobrych tłuszczów, od których nie powinniśmy stronić w diecie. Służą poprawie pamięci i koncentracji, pomagają obniżyć ciśnienie, zwalczają stany zapalne organizmu, przeciwdziałają depresji, a także zmniejszają ból menstruacyjny. Pamiętać o nich powinny kobiety zwłaszcza po 50 roku życia, ponieważ wpływają na zwiększenie stężenie wapnia i poprawiają gęstość kości przeciwdziałając osteoporozie. Według wyników amerykańskich badań przeprowadzonych na 35 tys. kobiet po menopauzie, dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może także znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Co jeść?
Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich, skorupiakach, orzechach, tofu czy siemieniu lnianym. Obfitują w nie niektóre oleje roślinne, takie jak arachidowy, rzepakowy i lniany.