Kwas foliowy
Kwas foliowy to jedna z witamin z grupy B - witamina B9. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „folium”, czyli liść. I właśnie w zielonych warzywach liściastych jest go najwięcej. Kwas foliowy jest nam niezbędny i to już od momentu poczęcia. Szczególnie o jego prawidłowy poziom w organizmie powinny zadbać kobiety w wieku rozrodczym. Zapobiega wadom wrodzonym układu nerwowego u płodu i pomaga w prawidłowym rozwoju kręgosłupa, obniżając ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej. Kobiety, które planują zostać matkami, powinny przyjmować kwas foliowy nawet 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę. Ale także te, które o dziecku nie myślą lub okres macierzyństwa mają już za sobą, nie powinny o nim zapominać. Kwas foliowy odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (zapobiega depresji), bierze także udział w produkcji czerwonych krwinek i pracy układu pokarmowego wspomagając funkcjonowanie żołądka, wątroby i jelit.
Co jeść?
Tak jak wspominaliśmy kwas foliowy znajdziemy zielonych liściach, czyli w szpinaku, sałacie, kapuście, brukselce, ale także w szparagach, kalafiorze, marchwi, a także pomarańczach i bananach. Ale uwaga, do jego aktywacji niezbędna jest witamina B12 występująca w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. wątrobie, a także w rybach, jajach i produktach mlecznych. Dieta jednak nie zawsze wystarcza, np. kobiety w ciąży powinny suplementować tę witaminę.