Witamina C
Pamiętajmy, że witamina C przydatna jest nie tylko w czasie przeziębienie. Na równi z witaminą E możemy traktować ją jak witaminę młodości. To bardzo silny przciwutleniacz, który opóźnia powstawanie zmarszczek, chroni skórę przed zwiotczeniem i działaniem promieni słonecznych. Odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu, który znajduje się m.in. w kościach, ścięgnach, zębach, stawach, mięśniach i skórze. Dzięki niej rany szybciej się goją. Zamiast więc łykać tabletki, zadbajmy o naturalną suplementację. Tym bardziej, że tego składnika mamy pod dostatkiem.
Co jeść?
Najlepszym źródłem witaminy C są świeże i surowe warzywa i owoce: papryka, kapusta kiszona, ogórki kiszone, brukselka, kalafior, cebula, pomidory, szpinak, oraz porzeczki, kiwi, jagody, truskawki i maliny. Uważajmy gotując warzywa, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna pozbawia witaminy C. Łatwo ulega ona również utlenieniu, więc kiedy przygotujemy sałatkę, zjedzmy ją od razu, zamiast odstawiać na bok.