Spożywaj mniej cukru
Organizm ludzki może przechowywać 500-700 g węglowodanów w postaci glikogenu. To swego rodzaju magazyn energii, która dostępna jest na bieżąco. Część glikogenu magazynowana jest w wątrobie, ale większość w mięśniach (które potrzebują najwięcej energii dostępnej natychmiast). W miejsce każdego grama glikogenu zużytego w mięśniach, pojawiają się trzy gramy wody. Nadmiar cukrów powoduje zatem, że w organizmie zbiera się również woda. Nie polecamy całkowitej rezygnacji z węglowodanów, zwłaszcza, jeśli prowadzisz aktywny tryb życia. Istnieje jednak wiele sposobów na uniknięcie ich nadmiaru. Przede wszystkim zbilansowana, bogata w owoce i warzywa dieta, wzbogacona o produkty pełnoziarniste oraz te będące źródłem białka. Przykład? Smażone warzywa z tofu w sosie z octu ryżowego, oleju kokosowego, soku z cytryny, czosnku i imbiru, a do tego brązowy lub dziki ryż (ale nie za dużo).