Uważaj na nadmiar soli
Z soli nie można całkowicie zrezygnować, ponieważ dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże spożywanie jej w nadmiarze szkodzi i dlatego nie bez powodu sól nazywana jest niejednokrotnie "białą śmiercią". Dzienne zapotrzebowanie soli nie powinno przekraczać 5 gram (1 łyżeczka), wliczając w to sól zawartą w produktach wysoko przetworzonych, gotowych do spożycia czy przyprawach.
Nadmiar soli spowalnia metabolizm i zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do otyłości. Jeśli musisz jej używać, wybieraj nieoczyszczoną sól kamienną lub morską (koniecznie jodowaną).
Jod jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Ten leżący u podstawy szyi gruczoł wydziela bardzo ważne hormony. Od nich zależy m.in. nasz metabolizm, temperatura ciała, samopoczucie. Zaburzenia pracy tarczycy mogą doprowadzić np. do chorobliwej otyłości. Niestety ograniczając sól w diecie, możemy mieć problem ze przyswojeniem dziennej dawki jodu. Zadbajmy o wzbogacenie menu o ryby (m.in. dorsza), wodorosty i jaja.