Wiórki kokosowe - do dań azjatyckich
Choć są dość kaloryczne, dostarczają nam sporo niezbędnego w diecie błonnika. Wiórki świetnie komponują się ze smakiem drobiu. Nadają mu kokosowy posmak. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne możemy zrezygnować ze smażenia i kurczaka panierowanego w wiórkach upiec w piekarniku. Aby przygotować pyszną panierkę potrzebujemy 1 szklankę wiórków kokosowych, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 6 łyżek mąki sezamowej lub migdałowej, sól i świeżo mielony pieprz. Mięso obtaczamy w przyprawach. Jajko roztrzepujemy z mlekiem w osobnej miseczce. Wiórki i mąkę sezamową wysypujemy na dwa oddzielne talerze. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w mące, a na koniec we wiórkach koksowych. Pieczemy w piekarniku.