Bezglutenowe panierki. Zrobisz je w 5 minut

Kotlet obtoczony w mące lub bułce i dodatkowo usmażony na patelni ma mnóstwo kalorii. Jest jednak wiele sposobów, by dostarczyć sobie potrzebnych składników odżywczych i jednocześnie sprawić, by nasze ulubione dania smakowały obłędnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Opcja dla alergika

Obraz
© 123RF.COM

Kotlet obtoczony w mące lub bułce i dodatkowo usmażony na patelni ma mnóstwo kalorii. Jest jednak wiele sposobów, by dostarczyć sobie potrzebnych składników odżywczych i jednocześnie sprawić, by nasze ulubione dania smakowały obłędnie. Oto pomysły na bezglutenowe panierki idealne dla alergików. Usmażone w nich piersi indyka, dorsz czy kotlet sojowy będą nie tylko pyszne, ale też po prostu zdrowsze.

/ 6Sezam - idealny do drobiu

Obraz
© 123RF.COM

Sezam nie tylko wspaniale podkreśla smak dań. Złociste ziarenka mają mnóstwo wapnia i przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Są one również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które m. in. zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Sezam ma w kuchni wiele zastosowań. Do panierek świetna jest gomasio- mieszanka uprażonych ziaren sezamu z sola morską. Jeśli często jemy drób, możemy przygotować domową panierkę z sezamem w roli głównej, która nada mu orientalnego charakteru. Wystarczy zmieszać 2 łyżeczki zataru z 3 łyżeczkami sezamu, szczyptą gałki muszkatołowej. Następnie wsypujemy do miseczki z jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Panierujemy mięso i smażymy np. na oleju kokosowym.

/ 6Amarantus - źródło żelaza

Obraz
© 123RF.COM

Szarłat to jedno z najstarszych zbóż świata. Nie zawiera glutenu, za to jest świetnym źródłem żelaza. Ma go pięć razy więcej niż szpinak. Do robienia panierek najlepiej wybierać amarantus ekspandowany. Na początku do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Energicznie mieszamy. Sznycle z indyka obtaczamy w jajku z ziołami, a na koniec w amarantusie. Smażymy, aż będą złociste.

/ 6Wiórki kokosowe - do dań azjatyckich

Obraz
© 123RF.COM

Choć są dość kaloryczne, dostarczają nam sporo niezbędnego w diecie błonnika. Wiórki świetnie komponują się ze smakiem drobiu. Nadają mu kokosowy posmak. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne możemy zrezygnować ze smażenia i kurczaka panierowanego w wiórkach upiec w piekarniku. Aby przygotować pyszną panierkę potrzebujemy 1 szklankę wiórków kokosowych, 2 jajka, 2 łyżki mleka, 6 łyżek mąki sezamowej lub migdałowej, sól i świeżo mielony pieprz. Mięso obtaczamy w przyprawach. Jajko roztrzepujemy z mlekiem w osobnej miseczce. Wiórki i mąkę sezamową wysypujemy na dwa oddzielne talerze. Obtaczamy najpierw w jajku, potem w mące, a na koniec we wiórkach koksowych. Pieczemy w piekarniku.

/ 6Siemię lniane- idealne do mięs

Obraz
© 123RF.COM

Powinno znaleźć się w diecie każdego, kto dba o zdrowie. Poprawia przemianę materii, wspomaga trawienie. Siemię lniane jest znakomitym składnikiem zdrowych, domowych panierek np. do schabu lub szynki. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżkę musztardy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Na talerzu mieszamy 1/3 szklanki siemienia lnianego z 1/ 2 szklanki migdałów. Mięso obtaczamy w marynacie, a następnie w sypkiej mieszance. Smażymy na złoty kolor lub układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku.

/ 6Kasza jaglana - chrupiąca i złocista

Obraz
© 123RF.COM

Ma dużo łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Królowa kasz jest lekkostrawna nie uczula, bo nie ma glutenu. Powstają z niej panierki idealne do ryb. 1/ 3 szklanki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy z 3 łyżkami startego parmezanu, łyżką posiekanej natki pietruszki i łyżeczką skórki otartej z cytryny. Przesypujemy na talerz. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem. Posolone filety ryby obtaczamy w jajku, a następnie w sypkiej panierce z kaszy jaglanej. Smażymy na złoty kolor. Marta Rowicka/ Kobieta WP

Wybrane dla Ciebie
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda
Paris Hilton przyszła na galę w "nagiej" sukience. Ten look to prawdziwa petarda