Masz niedobory witaminy D
Prawie 90 proc. Polaków cierpi na niedobór tego składnika, który ma wpływ nie tylko na stan kości i mięśni, ale także na wagę. Gdy poziom witaminy D spada, łatwiej o dodatkowe kilogramy. Podnosi się bowiem poziom greliny, nazywanej hormonem głodu, co skutkuje zwiększonym apetytem.
By zapewnić sobie odpowiednią dawkę witaminy, jesienią i zimą powinnyśmy przyjmować suplementy, teraz możemy liczyć na działanie promieni słonecznych. Sama dieta niestety nie wystarczy - musielibyśmy zjadać codziennie np. ponad 30 jajek, żeby uzupełnić niedobory. Najwięcej witaminy D jest w świeżym węgorzu. W 100 g tej ryby jest 1200 IU tej witaminy. W 100 g śledzia w oleju jest 880 IU witaminy D, w 100 g łososia gotowanego lub pieczonego – 550 IU, a w innych rybach – od 50 do 200 IU.