Otręby, karczochy, koper włoski
Otręby - zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz minerałów. Błonnik pomaga zapobiegać oraz usuwać zaparcia i wzdęcia. Ma również działanie wypełniające, przez co daje uczucie sytości i ogranicza głód. Błonnik sam w sobie stabilizuje poziom cukru we krwi.
Karczochy - substancją aktywną zawartą w tym warzywie jest cynaryna i ze względu na nią karczoch jest cenionym produktem „odchudzającym”. - Wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, co jest doskonałe na trawienie spożywanych tłuszczów - podkreśla Zofia Urbańczyk.
Koper włoski - od wieków znany jako jedno z ziół, które pomaga pozbyć się wzdęć.
Bakterie mlekowe/probiotyki - jak informuje dietetyczka z Centrum Naturhouse, wzbogacają florę jelitową, jednocześnie ograniczając namnażanie się bakterii gnilnych, które są odpowiedzialne za produkcję gazów w jelitach. Ponadto usprawniają działanie układu pokarmowego.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*