Masz pięćdziesiąt lat
Kontroluj kalorie. W tym wieku łatwo doprowadzić do nadwagi, zwłaszcza w okolicach brzucha i pośladków. Trzeba szczególnie uważać na ilość spożywanego cukru, by nie zwiększać ryzyka cukrzycy. Pamiętaj, że kryje się on w wielu produktach, w tym słodkich owocach - bardzo dużo zawierają go np. winogrona. 1-2 razy dziennie jedz bogaty w wapń jogurt, by zminimalizować spadek masy kości. Podstawą zminimalizowania ryzyka osteoporozy jest dieta ze zwiększoną ilością wapnia, magnezu, fosforu i witaminy D (sery, masło, sardynki, śledzie, dorsze, warzywa strączkowe) oraz walka z bezczynnością i nałogami. Jogurt z żywymi kulturami bakterii dodatkowo usprawnia działanie układu trawiennego. Jeśli do tej pory nie przekonałaś się do wątróbki – czas najwyższy. Ma duże ilości witaminy D i B12, czyli składników, które pomagają budować kości i zapobiegać anemii. Jedz ją raz w tygodniu. Skóra po pięćdziesiątce staje się mniej elastyczna i przesuszona, pokrywa się zmarszczkami. By ograniczyć ten proces należy zwiększyć udział w diecie witamin A, C i E oraz cynku i selenu (warzywa i owoce, tran, olej lniany). Na niektóre rodzaje nowotworów kobiety są narażone bardziej niż mężczyźni ze względu na duże wahania hormonów. By im zapobiec, należy spożywać warzywa i owoce o żółtej i ciemnej barwie będące bogatym źródłem antyoksydantów oraz duże ilości zielonych liści - sałaty, kapusty, brokułów, jarmużu czy szpinaku oraz olejów roślinnych: lnianego, rzepakowego czy oliwy z oliwek.