Co powinna jeść kobieta w kolejnych dekadach życia
Racjonalna dieta
Ogólne zasady racjonalnej diety przez całe życie się nie zmieniają - lepiej jeść niewielkie posiłki częściej, niż spożywać obfity obiad czy kolację. Najważniejsze jest śniadanie - to ono daje energię na początek dnia. I nie zapominajmy o wodzie. Pijmy ok. 2 litrów niesłodzonych napojów - odwodniony organizm nie jest w stanie dobrze funkcjonować. Poniżej prezentujemy ABC diety dla kobiet w kolejnych dekadach życia.
Masz dwadzieścia lat
Możesz spożywać do 2,5 tys. kcal dziennie, a nawet więcej, jeśli intensywnie trenujesz. Metabolizm pracuje wzorowo, ale alkohol, gotowe dania, przetworzone pokarmy i fast food mogą go zaburzać i prowadzić do nadwagi. Pamiętaj, że głód lepiej zaspokoić nie drożdżówką czy hot-dogiem, ale np. pełnoziarnistym makaronem z oliwą, czosnkiem i ziołami. W twoim menu muszą znaleźć się warzywa i owoce (pięć porcji dziennie), które podnoszą odporność i zaspokajają apetyt. Jedz ryby: łosoś, śledź, sardynki są zdrowe, bo bogate w kwasy omega-3. Nawyk, by raz w tygodniu sięgać po przysmak prosto z morza zaprocentuje, gdy zdecydujesz się na macierzyństwo. Twój organizm podziękuje ci też za duże porcje wapnia - w późniejszym wieku mogą zapobiec groźnej osteoporozie.