Cykoria i jej właściwości. Najlepsze przepisy z cykorią
Cykoria to zielone warzywo, które w sklepach można znaleźć zimą. Warto zatem sięgnąć po nią, gdy świeżych warzyw jest jak na lekarstwo. Cykoria zawiera szereg witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje przecież przez cały rok.
13.09.2018 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Właściwości cykorii
Cykoria to rodzaj sałaty o nieco gorzkawym smaku, za który odpowiedzialne są laktucynie i laktukopikrynie. Te same substancje powodują pobudzenie apetytu i stymulują wątrobę do produkcji żółci, a przez to lepszej pracy. Cykoria pozytywnie wpływa również na pracę nerek i wytwarzanie czerwonych krwinek we krwi.
Ponadto cykoria to bogate źródło minerałów, przede wszystkim żelaza, miedzi, magnezu, potasu, cynku i fosforu. Spożywając cykorię, dostarczamy do organizmu również sporą dawkę karotenu, witamin z grupy B, witaminy A oraz kwasu foliowego. Dlatego warzywo to powinny zawrzeć w swojej diecie kobiety w ciąży.
Cykoria jest również niskokaloryczna. Spożycie jej jednej główki to tylko 30 kcal. Zatem to doskonały wybór w jadłospisie osób odchudzających się.
Przygotowywanie cykorii
Gorycz cykorii zredukuje sok z cytryny oraz cukier. Komponuje się ponadto z sosem winegret, a także wędlinami, orzechami i serami takimi jak gorgonzola czy parmezan. Często cykorię zestawia się też z owocami, na przykład gruszkami, jabłkami i winogronem.
Bez przeszkód uda się także skomponować cykorię w daniach duszonych. Świetnie smakować będzie z mięsem oraz warzywami.
Przepisy z cykorią
Cykoria to warzywo, które najlepiej sprawdza się w sałatkach i przystawkach. Oto kilka przepisów:
- Sałatka z kurczakiem, cykorią i majonezem
Składniki:
filet z kurczaka,
- 1 papryka,
- 1 cykoria,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- oliwa z oliwek,
- cytryna, sól, pieprz do smaku,
- przyprawa do smażonego kurczaka.
Sposób przygotowania: kurczaka należy obsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw. Następnie filet, paprykę i seler pokroić w kostkę i umieścić w miseczce. Dodać majonezu i kilka kropel oliwy z oliwek, doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Od cykorii należy odciąć głąb i rozdzielić liście. Posłużą one do ułożenia na nich przygotowanego farszu. Gotowe liście z nadzieniem ułożyć na tacy, podawać z pieczywem.
- Duszona cykoria jako dodatek do obiadu
Składniki:
- 3 cykorie,
- 20 g masła,
- 2 szczypty cukru,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Od cykorii należy odciąć głąb i rozdzielić liście, a następnie pokroić je w paski. Rozgrzać na patelni masło i wrzucić pokrojone liście cykorii. Kolejny krok to doprawienie solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podczas smażenia (około 10-15 min) należy podlewać cykorię wodą, aby zmiękła. Podawać do mięs i smażonych warzyw.
- Pasta z cykorii i jajka
Składniki:
- 2 cykorie,
- 2 jajka,
- koperek,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Jajka należy ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Liście cykorii można poszarpać lub pokroić. Cykorię i jajka połączyć, zalać jogurtem i doprawić. Dodać koperek, jedną gałązką udekorować.