Co jeść w niedoczynności?
Istnieją pokarmy korzystne dla tarczycy, zalecane w przypadku niedoczynności tego gruczołu. By dobrze funkcjonować, tarczyca potrzebuje tłuszczów jednonienasyconych - znajdziemy je w awokado, oliwie z oliwek, migdałach, pestkach dyni, orzechach nerkowca, brazylijskich i laskowych. Zalecane są pokarmy bogate w selen, które pomagają przekształcać tyroksynę (T) w jej aktywną formę (T3). Selen znajduje się w pełnych ziarnach zbóż, orzechach brazylijskich, zarodkach pszennych, czosnku, drożdżach piwnych. Jedz także ryby morskie głębinowe (łososia pacyficznego, sardynki, śledzia) oraz produkty zawierające cynk - pestki dyni, wołowinę, sezam, zielony groszek, fasolę, zarodki pszenne, gotowany szpinak.
Ewa Podsiadły - Natorska/(mtr), WP Kobieta