Czekoladowy krem mascarpone z truskawkami
Wszyscy doskonale znają wspaniały smak i konsystencję serka mascarpone - nadaje on deserom niepowtarzalny smak. W tym deserze został połączony ze szlachetną czekoladą i słodkimi truskawkami.
Składniki dla 4 osób:
• 600g truskawek
• Sok z 1 limonki
• 50 g cukru pudru
• Świeża mięta do dekoracji
Do jasnego kremu:
• 1 płatek żelatyny
• 2 jajka
• Szczypta soli
• 50 g cukru
• 100 g roztopionej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
• 125 g sera mascarpone
Do ciemnego kremu:
• 2 płatki żelatyny
• 2 jajka
• Szczypta soli
• 50 g cukru
• 125 g sera mascarpone
Czas przygotowania: ok. 1,5 h + ok. 3 h chłodzenia
Sposób przyrządzania:
1. Namaczamy w zimnej wodzie przez 3 minuty żelatynę do ciemnego kremu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka z dodatkiem dwóch stołowych łyżek wody ubijamy na puszystą pianę w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą. Odsączamy żelatynę i dodajemy do ciepłej masy jajecznej. Dolewamy po tym do niej rozpuszczoną czekoladę, a następnie ser mascarpone. Zdejmujemy miskę z wrzącej wody. Pozwalamy aby krem troszkę ostygł a następnie dodajemy ubite białko.
2. Nasypujemy do dużego, głębokiego naczynia taką ilość soli, abyśmy mogli ustawić w nim szklanki na ukos. Rozlewamy ciemny krem do wszystkich szklanek a następnie całość wstawiamy do lodówki.
3. W między czasie przygotowujemy jasny krem. Do tego namaczamy przez 3 minuty żelatynę w zimnej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną masę a następnie dodajemy powoli cukier. Żółtka z dodatkiem dwóch stołowych łyżek wody ubijamy na puszystą pianę w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą. Odsączamy żelatynę i dodajemy do ciepłej masy jajecznej. Dodajemy ser mascarpone i mieszamy. Zdejmujemy miskę z wrzącej wody. Pozwalamy aby krem troszkę ostygł a następnie dodajemy ubite białko. Wyjmujemy szklanki z lodówki i tym razem ustawiamy prosto. Dodajemy do nich biały krem i ponownie wstawiamy na dwie godziny do lodówki.
4. W tym czasie myjemy truskawki, oczyszczamy i kroimy na połówki. Jedną czwartą truskawek mieszamy z sokiem z limonki i cukrem pudrem a następnie całość miksujemy w blenderze. Przesączamy sok przez sitko i mieszamy z resztą truskawek.
5. Na koniec dodajemy truskawki do kremu mascarpone i podajemy udekorowane listkami świeżej mięty.