Postaw na pełnowartościowy chleb
Ponadto błonnik ułatwia trawienie, co też nie jest bez znaczenia, bo, jak wiemy, jedną z najważniejszych zasad płaskiego brzucha jest sprawnie funkcjonujący układ pokarmowy. Chleb więc nie jest wrogiem osób na diecie, należy go jednak dozować w odpowiednich dawkach i łączyć z odpowiednimi składnikami.
Podany np. z sałatką lub innym daniem niskoskrobiowym, przysłuży się naszej linii, gdyż wywoła uczucie sytości na długi czas i nie będziemy miały ochoty sięgnąć po przekąskę zaraz po posiłku. Niestety, połączony z mięsem, ziemniakami, ryżem, makaronem, tłustymi sosami albo kaloryczną zupą, może spowodować wzdęciaoraz przesunięcie w górę wskazówki na wadze.
Ponadto warto pamiętać, aby serwowany na diecie chleb był najwyższej jakości - najlepiej razowy, z pełnego przemiału, bez żadnych ulepszaczy. Kalorie z takiego chleba są pełnowartościowe i odżywcze, w przeciwieństwie do pustych kalorii z "nadmuchanego" chleba supermarketowego.