Postaw na soję
Optymalna dieta dla kobiet w okresie przekwitania nie polega wyłącznie na eliminowaniu lub ograniczaniu poszczególnych produktów. Są też takie, które należy włączyć do codziennego menu. - Warto zwrócić uwagę na spożywanie większej ilości pokarmów bogatych w substancje zwane fitoestrogenami. Te związki mają działanie podobne do estrogenów, dzięki zawartości izoflawonoidów, fitosteroli, lignin i saponin. Jednym z takich produktów jest soja - mówi ekspertka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku. - Fermentowane produkty sojowe, takie jak tofu, miso, natto czy tempeh, zawierają wysoką ilość genisteiny i innych izoflawonoidów, które obniżają stężenie cholesterolu oraz mają zdolność zapobiegania rakowi piersi i prostaty. Jest jednak jedno "ale". Wybierając produkty sojowe, sięgajmy po te fermentowane. Istnieje bowiem coraz więcej kontrowersji wokół stosowania dużych ilości wysokoprzetworzonych produktów sojowych tj. mleka sojowego, odżywek sojowych dla niemowląt itp. Odkryto bowiem związek pomiędzy
wysoką zawartością fitoestrogenów w tych przetworzonych pokarmach, a problemami z tarczycą, niepłodnością i występowaniem nowotworów, przynajmniej u doświadczalnych zwierząt laboratoryjnych - przestrzega dietetyczka.