Dieta kopenhaska (szwedzka, trzynastodniówka)
Powstała podobno w jednym z kopenhaskich szpitali, stąd jej nazwa. Tak naprawdę jednak, nikt do jej autorstwa nie chce się przyznać. Dieta kopenhaska, ma formę schematu, zawierającego informacje o spożywaniu konkretnych produktów w poszczególnych dniach jej stosowania. Zazwyczaj jeden jadłospis stosuje się w cyklu dwudniowym. Tylko dokładne trzymanie się diety gwarantuje pożądane skutki.
24.05.2010 | aktual.: 24.05.2010 20:03
Powstała podobno w jednym z kopenhaskich szpitali, stąd jej nazwa. Tak naprawdę jednak, nikt do jej autorstwa nie chce się przyznać. Dieta kopenhaska, ma formę schematu, zawierającego informacje o spożywaniu konkretnych produktów w poszczególnych dniach jej stosowania. Zazwyczaj jeden jadłospis stosuje się w cyklu dwudniowym. Tylko dokładne trzymanie się diety gwarantuje pożądane skutki.
Spożywanie czegokolwiek nieuwzględnionego w jej planie oznacza przerwanie i zakończenie diety. Kolejna próba może odbyć się po 3 miesiącach. Jeśli zaś uda nam się z sukcesem przebrnąć przez dietę, nie wolno jej powtarzać przez okres co najmniej dwóch lat.
Plan żywieniowy składa się jedynie z trzech posiłków dziennie; śniadania, obiadu i kolacji, spożywanych o odpowiednich porach; 9.00, 12.00-14.00 i 18.00. Dieta jest restrykcyjna i monotonna, a jej podstawowymi składnikami chude mięso, jaja, niewielka ilość warzyw i owoców oraz kawa - kofeina w niej zawarta ma spełniać rolę “spalacza tłuszczu”. Podczas stosowania programu należy wyeliminować z posiłków sól i przyprawy ją zawierające. Można za to używać świeżych i suszonych ziół. Ważnym zaleceniem jest picie co najmniej 2 litrów wody mineralnej dziennie. Od czasu do czasu można ją zastąpić zieloną herbatą. Każdego ranka należy pić kawę z dodatkiem jednej łyżeczki/kostki cukru, która ma pobudzić organizm do działania.
Dieta w założeniu ma powodować trwały ubytek masy ciała i zgodnie z opinią jej twórców znacząco poprawiać przemianę materii oraz uregulowanie metabolizmu. Można by zatem wywnioskować, że trzynastodniówka jest niemalże cudownym środkiem dla wszystkich, którzy liczą na szybkie efekty bez długotrwałych ograniczeń. Problem jednak w tym, że żadna z tych informacji nie została potwierdzona naukowo.
Kaloryczność i skład diety
Dieta kopenhaska jest bardzo restrykcyjna - jej średnia wartość energetyczna wynosi jedynie ok. 600 kcal dziennie. Taka ilość pokrywa jedynie w połowie podstawowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
Jeżeli chodzi o skład diety, zauważyć można przede wszystkim nieprawidłowe proporcje pomiędzy zawartością podstawowych składników odżywczych – białek, tłuszczy i węglowodanów. Jadłospis charakteryzuje się bardzo niską zawartością węglowodanów - średnio około 30g na dzień. Nawet w bardzo rygorystycznej diecie nie powinnyśmy spożywać mniej niż 100g węglowodanów dziennie, ze względu na ryzyko zakwaszenia organizmu. Niektóre dni zawierają z kolei proporcjonalnie za dużo tłuszczu. Monotonia jadłospisu i duże ograniczenia co do ilości przyjmowanych pokarmów powodują, że dieta dodatkowo nie dostarcza odpowiednich ilości składników mineralnych, witamin i błonnika.
Wpływ na organizm i efektywność
Bardzo mała energetyczność diety i dominacja produktów białkowych nad tłuszczem i węglowodanami powoduje, że tempo redukcji masy ciała jest szybkie. Z założenia, dieta ma doprowadzić do utraty 7-20 kg w ciągu trzynastu dni.
Jednak zbyt mała ilość przyjmowanych kalorii i za długie przerwy między posiłkami, powodują, że organizm przestawia się na bardzo oszczędne wydatkowanie energii, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu. U większości osób po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, utracone kilogramy wracają, czasami nawet z nadwyżką. Można więc powiedzieć, że efekt diety nie jest długotrwały.
Dodatkowo dieta kopenhaska ma bardzo negatywny wpływ na ogólny stan organizmu i może powodować wiele zaburzeń w jego funkcjonowaniu.
Plusy i minusy stosowania diety
Jedyny plus to szybki ubytek masy ciała, co jednak z punktu widzenia zdrowotnego plusem nie jest. By proces odchudzania był trwały i bezpieczny w ciągu 2 tygodni powinnyśmy średnio gubić 2 kg, a zalecana energetyczność dziennego jadłospisu nie powinna wynosić poniżej 1000 kcal. Za mała ilość kalorii w diecie i za szybki spadek wagi, powoduje spowolnienie tempa przemiany materii, prawdopodobieństwo efektu jojo i może działać niekorzystnie na zdrowie np. spowodować napad dny moczanowej, czy problemy z wątrobą.
Podobno po dwóch tygodniach stosowania planu szwedzkiego mija ochota na słodycze i rozmaite przekąski, częściej jednak mała zawartość węglowodanów w diecie powoduje, że po jej zakończeniu rzucamy się na słodycze. Efektowi jojo możemy zapobiec stosując po diecie dobre nawyki żywieniowe, dieta szwedzka jednak ich nie uczy…
Kopenhaska dieta stanowczo ma o wiele więcej minusów. Osoby ją stosujące narzekają na uczucie niezwykle silnego uczucia głodu, pomimo więc, że to tylko 13 dni często nie udaje się na diecie wytrwać do końca.
Niepełnowartościowy sposób odżywiania, grozi niedoborami ważnych składników odżywczych (m.in. magnezu, witaminy B1, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Podczas stosowania diety możemy czuć się osłabieni, mieć zawroty głowy, problemy z koncentracją, krwawienia z nosa, a nawet omdlenia. Inne zaburzenia to zaparcia, zły stan skóry i paznokci, odwodnienie, zakwaszenie organizmu.
Dla kogo przeznaczona?
Dieta kopenhaska może być stosowana tylko i wyłącznie przez osoby dorosłe, cieszące się dobrym zdrowiem.
Przed rozpoczęciem programu warto skonsultować się z lekarzem, który może poinformować nas o indywidualnych przeciwwskazaniach. Na pewno nie powinny jest stosować osoby z chorobami układu pokarmowego, nerek i nadciśnieniem. Dieta jest bardzo niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z cukrzycą i zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Te osoby nigdy nie powinny jej nawet próbować. A pozostałym także trzynastodniówki odradzam.
Dokładny jadłospis:
DZIEŃ 1 i 8
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak (100g), 1 pomidor
Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150g)
DZIEŃ 2 i 9
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150g)
Kolacja: 1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 3 i 10
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa
Obiad: gotowany szpinak, 1 świeży owoc, 1 pomidor
Kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną (150g)
DZIEŃ 4 i 11
Śniadanie: 1 kubek kawy, 1 kostka cukru
Obiad: tarta marchewka (150g), jajko na twardo, twarożek naturalny (100g)
Kolacja: sałatka owocowa (100g), 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
DZIEŃ 5 i 12
Śniadanie:duża tarta marchew z cytryną
Obiad:duża chuda ryba
Kolacja:1 befsztyk, sałata i brokuły (200g)
DZIEŃ 6 i 13
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Obiad:kurczak gotowany (150g), sałata z olejem i cytryną (150g)
Kolacja:2 jajka na twardo, duża marchewka
DZIEŃ 7
Śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
Obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa (150g)
Kolacja: NIC