Dieta lekkostrawna – jadłospis, zasady
Dieta lekkostrawna dostarcza do organizmu niezbędnych składników, ale jednocześnie nie obciąża układu pokarmowego. Pozwala przygotować się do treningu, a także schudnąć. Co warto o niej wiedzieć? Komu najczęściej jest polecana? Postanowiliśmy się przyjrzeć diecie lekkostrawnej oraz sprawdzić, jak wygląda przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej.
14.12.2018 | aktual.: 03.02.2019 20:28
Dieta lekkostrawna – dla kogo?
Dieta lekkostrawna jest polecana osobom, które są po operacji lub mają problemy z układem pokarmowym. Często jest stosowana po zatruciach. Osoby starsze również częściej sięgają po lekkostrawne posiłki, które nie obciążają organizmu. Jest pomocna w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Ponadto warto wiedzieć, że dieta lekkostrawna nie jest jedną z diet restrykcyjnych, ale należy do diet leczniczych. Produkty w diecie lekkostrawnej są tak dobierane, aby nie obciążały układu pokarmowego.
Dieta lekkostrawna – ogólne zasady
Podczas stosowania diety lekkostrawnej, jedynie w delikatny sposób modyfikujemy sposób żywieniowy, tak aby dostarczyć do organizmu cenne składniki, a jednocześnie nie obciążać układu pokarmowego.
Jedną z żelaznych zasad diety lekkostrawnej jest regularne przyjmowanie posiłków. Różne produkty można jeść 4-5 razy dziennie w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek powinien być przygotowany co najmniej dwie godziny przed snem.
Ważny jest również sam sposób przyrządzania potraw, które nie powinny być smażone. Dania mogą być gotowane na wodzie lub na parze, duszone lub pieczone bez tłuszczu.
Decydując się na dietę lekkostrawną, warto zaopatrzyć się w mikser oraz blender, które ułatwią obróbkę warzyw i owoców.
Ponadto ulubione dania nie powinny być przyprawiane dużą ilością przypraw (mogą podrażnić narządy układu pokarmowego).
Dieta lekkostrawna – co można jeść?
Na diecie lekkostrawnej możemy jeść przede wszystkim ciemne i czerstwe pieczywo. Do przygotowania potraw najlepiej wybrać masło, oliwę z oliwek lub olej roślinny (słonecznikowy, sojowy lub rzepakowy).
Warzywa powinny być gotowane lub zmiksowane. Do najpopularniejszych należą marchew i buraki. Pomidory możemy jeść jedynie bez skórki.
W diecie lekkostrawnej powinny się również znaleźć owoce: morele, jabłka, daktyle oraz pieczone jabłka. Z mięs najlepiej wybierać drób oraz ryby, które są chude. Twaróg, jogurt naturalny lub wędlinę również możemy jeść.
Dieta lekkostrawna – czego unikać?
Na diecie lekkostrawnej przede wszystkim unikamy tłuszczu, w tym potraw smażonych, a także dań, które przed pieczeniem były lekko obsmażane. Nie warto sięgać po kapustę oraz brukselkę, które mogą wywoływać wzdęcia. Podobnie jest w przypadku mocnej kawy oraz napojów gazowanych, które są niewskazane na diecie lekkostrawnej. Tłuste mięsa, czosnek, cebula i pełnoziarniste pieczywo również nie powinny pojawiać się w menu.
Dieta lekkostawna – przykładowy jadłospis
- Śniadanie w diecie lekkostrawnej – jajko gotowane na miękko oraz słaba herbata;
- Drugie śniadanie w diecie lekkostrawnej – dojrzały banan;
- Obiad w diecie lekkostrawnej – chudy rosół, drobna kasza, pierś z kurczaka gotowana na parze oraz gotowana marchewka;
- Kolacja w diecie lekkostrawnej – kromka ciemnego chleba z masłem i chudym twarogiem oraz słaba herbata.