Niebezpieczny słodzik
Przetworzona żywność wzmaga produkcję insuliny. Jej poziom jednak szybko spada i stajemy się znów głodni, a przy okazji gorzej się czujemy. Mamy mniej energii, jesteśmy bardziej przemęczeni. Lawrence demitologizuje powszechne przekonania dotyczące produktów reklamowanych jako dietetyczne. Przekonuje na przykład, że coś takiego jak dietetyczny batonik nie istnieje. Jeśli ogranicza się tłuszcz, wzrastają cukry, a tym samym kalorie.
Według Lawrence’a także przetworzona żywność, mająca niewiele kalorii, może sprawiać, że będziemy tyć. Słodzik czy inne tego typu produkty często wywołują bowiem głód. - Tylko żywność naturalna właściwie nas wypełnia, powoduje, że nie jesteśmy ciągle głodni i możemy utrzymać odpowiednie przerwy pomiędzy posiłkami - podkreśla. Co więcej nieprzetworzone produkty spalają tłuszcz.
POLECAMY: * Oblicz swoje BMI!*