FitnessDieta warzywna

Dieta warzywna

Dieta warzywna
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
13.05.2010 23:43, aktualizacja: 18.05.2010 00:19

Dieta warzywna wydaje się szczególnie interesująca po zimie, kiedy to nasz jadłospis był bardzo ubogi w warzywa i nie dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Dieta warzywna wydaje się szczególnie interesująca po zimie, kiedy to nasz jadłospis był bardzo ubogi w warzywa i nie dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Poza tym, wiosną pojawia się wiele kuszących zapachem i smakiem młodych jarzyn.
Dieta warzywna nie tylko uzupełni niedobór minerałów i witamin, kwasu foliowego, antyoksydantów czy błonnika, ale także pozwoli na usunięcie z organizmu toksyn.

Dieta bogata w błonnik pomaga regulować pracę jelit, przyspiesza przejście treści jelitowych oraz pobudza wzrost pożytecznych bakterii, co polepsza czystość jelita. Błonnik w przewodzie pokarmowym wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Przy tym, błonnik nie wnosi kalorii.

Dieta powinna składać się z trzech posiłków oraz dwóch przekąsek dziennie i dostarczać około 600 – 800 kalorii. Chociaż jest to dieta niskokaloryczna, stosując ją nie odczuwa się napadów głodu czy też osłabienia. Zwolennicy tej diety przekonują, że w ciągu tygodnia można stracić od dwóch do trzech kilogramów. Nieco uciążliwy może wydać się obowiązek liczenia kalorii. Warto zapisywać wszystkie zjedzone posiłki oraz ich wartość kaloryczną. W diecie nie powinny znaleźć się produkty bogate w tłuszcz. Trzeba też pamiętać, aby każdego dnia wypijać przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej. To warunek konieczny każdej diety. Woda pomoże usunąć resztki przemiany materii, usprawni też trawienie. Poza tym można pić herbaty ziołowe i owocowe lub soki ze świeżych warzyw lub owoców. Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety warto skonsultować się z lekarzem. Z diety nie powinny korzystać kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci i dorastająca młodzież.

Po zakończeniu takiej diety, a powinna ona trwać od jednego do dwóch tygodni, należy uważać na efekt jo – jo. Aby go uniknąć, powinno się stopniowo zwiększać podaż kalorii. Poza tym pamiętajmy, że w zachowaniu szczupłej sylwetki pomoże nam regularny wysiłek fizyczny. Ćwiczeniom warto poświęcać czas przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Oto przykładowy jadłospis.

Dzień 1.
Śniadanie. Kromka pieczywa ciemnego lub razowego, sałatka z ogórka, zielonej papryki, pomidora i liści szpinaku, rukoli lub roszponki, z ugotowanym na twardo jajkiem, lekko skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Drugie śniadanie. Świeżo wyciśnięty sok z warzyw.
Obiad. Sałatka z tuńczyka w sosie własnym, połowy zielonej papryki, dużego pomidora, małej cebuli i dowolnych ilości sałaty.
Przekąska. Jogurt naturalny z łyżką migdałów.
Kolacja. Brokuły ugotowane na parze, polane łyżeczką oliwy.

Dzień 2.
Śniadanie. Dwie kromki pieczywa chrupkiego, chudy twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym niskotłuszczowym, rzodkiewkami i szczypiorkiem.
Drugie śniadanie. Sałatka caprese: z pomidora, świeżej bazylii, 100g sera mozarella, skropiona oliwą i octem balsamicznym.
Obiad. Sałata w dowolnych ilościach z grillowaną piersią z indyka (100g), z połową czerwonej papryki, dużym pomidorem, cebulą, łyżką ziaren dyni i z winegretem.
Przekąska. Jogurt naturalny z owocem, np. kiwi.
Kolacja. Surowe warzywa, np. marchewka, seler, ogórek, papryka podane z sosem czosnkowym, na bazie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego.

Dzień 3.
Śniadanie. Dwie kromki pieczywa chrupkiego i sałata z pomidora, ogórka, zielonej papryki, cebuli, kilku oliwek i kawałka fety, z winegretem.
Drugie śniadanie. Sok z marchewki.
Obiad. Cukinia duszona z pomidorami, z czosnkiem, świeżymi lub suszonymi ziołami i 150g białej ryby.
Przekąska. Jogurt naturalny z owocem, np. pomarańczą.
Kolacja. Sałata w dowolnych ilościach ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i łyżką ziaren słonecznika, z winegretem.

Dzień 4.
Śniadanie. Dwie kromki chleba razowego z sałatą z 30g chudej szynki drobiowej, pomidora, rukoli, z winegretem.
Drugie śniadanie. Koktajl z kefiru 2% i banana.
Obiad. Leczo z cukinii, papryki zielonej i czerwonej, cebuli i pomidorów.
Przekąska. Jogurt naturalny z owocem i garścią migdałów.
Kolacja. Ugotowana fasolka szparagowa z łyżeczką masła.