Sery
Równie niezdrowe jest spożywanie odtłuszczonych serów czy mleka. Eksperci zaznaczają, że tylko pełnotłusty nabiał jest źródłem witamin A, D, E i K. Zawiera też dużo wapnia i fosforu. To właśnie tłuszcz sprawia, że organizm przyswaja te wszystkie związki. Produkty odtłuszczone nie mają już tych samych wartości odżywczych. Wybierając więc „lekki” ser lub mleko 0% wcale nie wyświadczamy sobie przysługi.
Tym bardziej, że unikanie za wszelką cenę tłuszczów często prowadzi do nadmiernego spożywania produktów skrobiowych. Podstawowa zasada jest więc taka, by – nawet będąc na diecie – dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych, każdego w odpowiednich proporcjach. Równie ważne jest także, żeby wybierać naturalne, nieprzetworzone produkty: 3-procentowe mleko, mięso, nieodtłuszczony jogurt. Nie tylko lepiej smakują i są bardziej sycące, ale istnieją dowody na to, że pomagają utrzymać prawidłową wagę.