Płatki śniadaniowe
Bardzo lubimy serwować je na śniadanie. Uważamy je często za zdrową alternatywę dla białego pieczywa. Prawda jest jednak taka, że płatki śniadaniowe mogą mieć nawet 18 procent cukru! I nie ma tu znaczenia, jak wygląda opakowanie. Często producenci starają się wykreować swój towar w taki sposób, żeby wyglądał na „organiczny” i niskokaloryczny.
Możesz zresztą sam to sprawdzić. Idź do supermarketu i przeczytaj skład płatków śniadaniowych na półkach. Znakomita większość będzie zawierała duże ilości cukru lub jego zamiennik, syrop glukozowo-fruktozowy.
Rozwiązanie? Możesz szukać płatków bez cukru na działach ze zdrową żywnością. Jeżeli jednak chcesz zaoszczędzić, samodzielnie je przygotuj. Wystarczy kupić płatki kukurydziane lub owsiane i zmieszać je z ulubionymi owocami i bakaliami. Jeśli dodasz do nich miodu i włożysz na chwilę do piekarnika, uzyskasz nawet domowej roboty granolę.