FitnessDlaczego warto jeść kalafior

Dlaczego warto jeść kalafior

Dlaczego warto jeść kalafior

Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, świetnie komponuje się z różnymi produktami spożywczymi. Zazwyczaj jemy go w postaci gotowanej, choć na surowo jest równie dobry, a poza tym zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. A tych kalafiorowi nie brakuje...

Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, świetnie komponuje się z różnymi produktami spożywczymi. Zazwyczaj jemy go w postaci gotowanej, choć na surowo jest równie dobry, a poza tym zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. A tych kalafiorowi nie brakuje...

Warzywo bakteriobójcze

Kalafior bardzo skutecznie hamuje rozwój niektórych drobnoustrojów, zwłaszcza bakterii Helicobacter pylori, wywołujących m.in. wrzody żołądka (są przyczyną siedmiu na dziesięć przypadków tej choroby). Do zakażenia tymi drobnoustrojami, żyjącymi na powierzchni błony śluzowej, dochodzi zazwyczaj w dzieciństwie. Szacuje się, że zainfekowanych jest blisko 70 proc. Polaków, na szczęście nie u wszystkich dochodzi do owrzodzeń.

Kobiety powinny szczególnie uważać na to schorzenie, ponieważ wrzody, uszkadzając naczynia krwionośne, mogą prowadzić do niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza.

(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Wsparcie w ciąży

Obraz
© 123RF.COM

Kalafior jest bogatym źródłem kwasu foliowego, którego zazwyczaj brakuje w naszej codziennej diecie. Według różnych szacunków jego średnie spożycie przez dorosłego człowieka waha się w granicach 0,15-0,25 mg, podczas gdy powinno wynosić 0,4-0,6 mg.

Duże zapotrzebowanie na kwas foliowy wykazują przede wszystkim kobiety w ciąży. Witamina jest bowiem niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Jej niedobór u matek uznaje się za główną przyczynę rozszczepu kręgosłupa u dziecka i szeregu innych wad tzw. cewy nerwowej.

2 / 7

Sposób na nowotwór

Obraz
© 123RF.COM

Bardzo ważnym składnikiem kalafiora są indole - substancje fitochemiczne, które chronią przed rakiem, co potwierdziły badania naukowe. Warzywo zawiera też inny cenny związek sulforafan, który nie tylko zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych, ale także skutecznie hamuje ich rozwój u pacjentek ze zdiagnozowaną już chorobą.

Onkolodzy zalecają włączenie kalafiora do jadłospisu osób cierpiących na raka prostaty, wątroby, jelit, żołądka, jajników, odbytnicy, trzustki, przełyku oraz w przypadkach guzów piersi i sutków.

3 / 7

Ochrona przed wolnymi rodnikami

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo jest naszym sprzymierzeńcem w walce z bardzo groźnym wrogiem - wolnymi rodnikami, czyli substancjami o dużej aktywności chemicznej, które mogą uszkadzać tkanki, przyspieszać procesy starzenia się organizmu i stwarzać dogodne warunki do rozwoju chorób układu krążenia czy nowotworów.

W walce z nimi potrzebujemy sprzymierzeńców - przeciwutleniaczy. Kalafior dysponuje potężną dawką naturalnych antyoksydantów, przede wszystkim witaminy C oraz karotenoidów.

4 / 7

Naturalny detoks

Obraz
© 123RF.COM

Kalafior jest skarbnicą witaminy C oraz przeciwutleniaczy, które świetnie wpływają na wątrobę i wspierają jej właściwości detoksykacyjne. Podobne właściwości wykazuje także błonnik, którego również nie brakuje w tym warzywie.

Na detoksykacyjne działanie kalafiora wpływa też obecność glukozynolanów - związków siarki i aztotu, które niekiedy nadają warzywu lekko gorzkawy smak, ale jednocześnie wspierają wątrobę w produkcji enzymów usuwających szkodliwe toksyny.

5 / 7

Wzmocnienie odporności

Obraz
© 123RF.COM

Powinien często gościć na naszych stołach w sezonie jesienno-zimowym, gdy układ odpornościowy musi być przygotowany na odparcie ataków wirusów. Jego wzmocnienie stanowi m.in. odpowiednia dawka witaminy C. 100 g kalafiora zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na tę substancję.

Warzywo zawiera też inne składniki wspomagające system immunologiczny, np. żelazo, miedź czy siarkę.

6 / 7

W trosce o serce

Obraz
© 123RF.COM

Badania przeprowadzone niedawno przez amerykańskich naukowców wykazały, że istotny składnik kalafiora - sulforafan nie tylko zapobiega chorobom nowotworowym, ale również reguluje pracę układu krążenia, m.in. obniżając ciśnienie krwi. Pozwala również ograniczyć konsekwencje stresu oksydacyjnego, który może wywoływać schorzenia sercowo-naczyniowe.

Kalafior zawiera też sporą dawkę allicyny, organicznego związku chemicznego pomagającego poprawić zdrowie serca i zmniejszyć ryzyko zawału czy udaru.

7 / 7

Na stany zapalne

Obraz
© 123RF.COM

Dzięki wspomnianej już allicynie, naturalnemu antybiotykowi, kalafior działa podobnie jak popularne medykamenty zalecane do leczenia stanów zapalnych, które - gdy utrzymują się zbyt długo - stają się poważnym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia.

Tego typu dolegliwości skutecznie łagodzą również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witamina K - składniki popularnego warzywa, między innymi z tego powodu zasługującego na częstą obecność w jadłospisie Polek.

(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (21)