Dlaczego warto jeść kalafior
Niedocenianie warzywo pełne witamin
Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, świetnie komponuje się z różnymi produktami spożywczymi. Zazwyczaj jemy go w postaci gotowanej, choć na surowo jest równie dobry, a poza tym zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. A tych kalafiorowi nie brakuje...
Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, świetnie komponuje się z różnymi produktami spożywczymi. Zazwyczaj jemy go w postaci gotowanej, choć na surowo jest równie dobry, a poza tym zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. A tych kalafiorowi nie brakuje...
Warzywo bakteriobójcze
Kalafior bardzo skutecznie hamuje rozwój niektórych drobnoustrojów, zwłaszcza bakterii Helicobacter pylori, wywołujących m.in. wrzody żołądka (są przyczyną siedmiu na dziesięć przypadków tej choroby). Do zakażenia tymi drobnoustrojami, żyjącymi na powierzchni błony śluzowej, dochodzi zazwyczaj w dzieciństwie. Szacuje się, że zainfekowanych jest blisko 70 proc. Polaków, na szczęście nie u wszystkich dochodzi do owrzodzeń.
Kobiety powinny szczególnie uważać na to schorzenie, ponieważ wrzody, uszkadzając naczynia krwionośne, mogą prowadzić do niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza.
(raf)/(mtr), kobieta.wp.pl