Bomba witaminowa
Ryż zawiera dużo witamin i innych składników odżywczych. Obfituje głównie w witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B6), które regulują pracę układu nerwowego, a także w witaminy E i PP. Zawiera potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk.
Najwięcej walorów odżywczych posiada ryż brązowy, który jest zbożem nieoczyszczonym i swój kolor zawdzięcza obecności okrywy ziarna, która w białym ryżu jest usuwana. To właśnie w okrywie gromadzi się najwięcej substancji odżywczych, które białe, czyste ziarno też posiada, lecz w mniejszym stopniu.
Ryż brązowy wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały - na jego przygotowanie musimy poświęcić około pół godziny. Jeżeli smak brązowego ryżu nam nie odpowiada i bardziej smakuje nam biały, wybierajmy ryż długoziarnisty - spośród wszystkich rodzajów białego ryżu zawiera on najwięcej walorów odżywczych.