FitnessDlaczego warto jeść ryż

Dlaczego warto jeść ryż

Dlaczego warto jeść ryż

Ryż, będący podstawą wyżywienia jednej trzeciej światowej populacji, w Polsce jest niezbyt umiejętnie wykorzystywany w kuchni. Dla większości osób po trzydziestce zboże to kojarzy się zwykle z serwowanym nam w dzieciństwie daniem o nazwie "ryż z jabłkami" lub jako składnik farszu gołąbków. Ryż ma jednak tak dużo walorów odżywczych, że warto wprowadzić go do codziennego menu...

Ryż, będący podstawą wyżywienia jednej trzeciej światowej populacji, w Polsce jest niezbyt umiejętnie wykorzystywany w kuchni.

Większości osób po trzydziestce zboże to kojarzy się zwykle z serwowanym nam w dzieciństwie daniem o nazwie "ryż z jabłkami" lub jako składnik farszu gołąbków. Ryż ma jednak tak dużo walorów odżywczych, że warto wprowadzić go do codziennego menu...

Na podst. Femina.fr, (Anna Loska/gabi), kobieta.wp.pl

1 / 6

Ryż jako składnik diety odchudzającej

Obraz
© 123RF

Ci z nas, którzy pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinni polubić ryż. Dlaczego? Po pierwsze, zawarte w skrobi ryżowej wielocukry o nazwie amyloza i amylopektyna stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej odczuwamy sytość. W dodatku amyloza, w którą obfituje szczególnie indyjski ryż Basmati, dużo wolniej niż inne elementy skrobi przekształca się w tłuszcz, czyli innymi słowy, ryżowe kalorie odkładają się w tkance tłuszczowej w niewielkim stopniu. Dla osób na diecie kluczowym zadaniem jest balansowanie pomiędzy zaspokajaniem uczucia głodu a zapobieganiem odkładania się tłuszczu. Ryż sprawdza się więc w dietetycznej kuchni znakomicie.

Ryż jest niskokaloryczny - 100 g tego zboża to niecałe 113 kcal. Warunkiem skuteczności diety ryżowej jest jednak odpowiedni sposób przyrządzenia zboża. Ryż należy ugotować na półtwardo - rozgotowany i miękki nie tylko posiada mniej walorów odżywczych, ale ma także wyższy indeks glikemiczny.

2 / 6

Bomba witaminowa

Obraz
© 123RF

Ryż zawiera dużo witamin i innych składników odżywczych. Obfituje głównie w witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B6), które regulują pracę układu nerwowego, a także w witaminy E i PP. Zawiera potas, żelazo, magnez, fosfor i cynk.

Najwięcej walorów odżywczych posiada ryż brązowy, który jest zbożem nieoczyszczonym i swój kolor zawdzięcza obecności okrywy ziarna, która w białym ryżu jest usuwana. To właśnie w okrywie gromadzi się najwięcej substancji odżywczych, które białe, czyste ziarno też posiada, lecz w mniejszym stopniu.

Ryż brązowy wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały - na jego przygotowanie musimy poświęcić około pół godziny. Jeżeli smak brązowego ryżu nam nie odpowiada i bardziej smakuje nam biały, wybierajmy ryż długoziarnisty - spośród wszystkich rodzajów białego ryżu zawiera on najwięcej walorów odżywczych.

3 / 6

Regulator trawienia

Obraz
© 123RF

Cierpisz na częste zaparcia, lub odwrotnie - zdarzają ci się biegunki? W takich wypadkach zastosować możesz kurację ryżową. Nie bez powodu w przypadkach problemów z układem pokarmowym w dawnej medycynie zalecano spożywanie ryżu. Zboże to doskonale reguluje pracę układu pokarmowego.

Rodzaj ryżu powinniśmy dobierać w zależności od dolegliwości. I tak, ciemny ryż, ze względu na wysoką zawartość błonnika, pomocny jest przy leczeniu zaparć. Błonnik pobudza układ trawienny i przyspiesza proces wydalania resztek pokarmowych.

Co się zaś tyczy biegunek, w tym przypadku lepiej sięgnąć po ryż biały, który ze względu na wysoką zawartość skrobi ryżowej, zagęszcza kał i zmniejsza częstotliwość wypróżniania się.
Trwają badania nad właściwościami przeciwbiegunkowymi ryżu - według naukowców skuteczność ryżu w leczeniu biegunek może być związana również z tym, że posiada on w składzie substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które łagodzą przebieg biegunek bakteryjnych.

4 / 6

Ryż lekiem raka i łuszczycę?

Obraz
© 123RF

W krajach azjatyckich, w których spożycie ryżu jest dość wysokie, notuje się stosunkowo niską zachorowalność na raka piersi i jelita grubego. Czy ta odporność Azjatów na raka może być związana z faktem jedzenia ryżu? Wiele wskazuje na to, że tak.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii wykazali, że substancja o nazwie trycyna, zawarta w ziarnach tego zboża, ma właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych. Warto wiedzieć, że w substancję tę najbardziej obfituje ryż brązowy.

Dieta składająca się z ryżu jest także niekonwencjonalną lecz podobno skuteczną metodą leczenia łuszczycy. Osoby cierpiące na tę chorobę, które jedzą codziennie ryż, dochodzą do zdrowia znacznie szybciej.

5 / 6

Bezglutenowe zboże

Obraz
© 123RF

Ponieważ ryż nie zawiera glutenu, jest on jednym z ważniejszych elementów diety osób nie tolerujących tego białka.

Ryż jest także zbożem wywołującym stosunkowo najmniej reakcji alergicznych, dlatego też od kleików ryżowych warto rozpocząć karmienie dziecka przechodzącego na pokarmy stałe.

6 / 6

Regulacja gospodarki wodnej i zmniejszanie poziomu cholesterolu

Obraz
© 123RF

Także osobom cierpiącym na choroby nerek lub częste obrzęki związane z zaburzeniami gospodarki wodnej organizmu zaleca się spożywanie ryżu. Pomaga regulować bilans wodny dzięki dużej zawartości potasu.

Z kolei dzięki zawartości witaminy E, która obniża poziom cholesterolu we krwi, jedzenie ryżu zaleca się osobom zagrożonym miażdżycą. W spożywaniu tego zboża nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań.

Na podst. Femina.fr, (Anna Loska/gabi), kobieta.wp.pl

Na podst. Femina.fr, (Anna Loska/gabi), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (16)