Ryż jako składnik diety odchudzającej
Ci z nas, którzy pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, powinni polubić ryż. Dlaczego? Po pierwsze, zawarte w skrobi ryżowej wielocukry o nazwie amyloza i amylopektyna stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu dłużej odczuwamy sytość. W dodatku amyloza, w którą obfituje szczególnie indyjski ryż Basmati, dużo wolniej niż inne elementy skrobi przekształca się w tłuszcz, czyli innymi słowy, ryżowe kalorie odkładają się w tkance tłuszczowej w niewielkim stopniu. Dla osób na diecie kluczowym zadaniem jest balansowanie pomiędzy zaspokajaniem uczucia głodu a zapobieganiem odkładania się tłuszczu. Ryż sprawdza się więc w dietetycznej kuchni znakomicie.
Ryż jest niskokaloryczny - 100 g tego zboża to niecałe 113 kcal. Warunkiem skuteczności diety ryżowej jest jednak odpowiedni sposób przyrządzenia zboża. Ryż należy ugotować na półtwardo - rozgotowany i miękki nie tylko posiada mniej walorów odżywczych, ale ma także wyższy indeks glikemiczny.