Zdrowe kalorie
O tym, że mięso z gęsi ma wyjątkowe właściwości wiedziały już nasze prababki, które podawały mięso chorym oraz stosowały smalec jako naturalną maść rozgrzewającą.
Spożywanie tego gatunku drobiu zalecane jest przede wszystkim osobom osłabionym, przemęczonym oraz zapracowanym i dzieciom. Krajowa Rada Drobiarstwa informuje, iż mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grup A, B i E. I choć mięso nie należy do chudych - skład zawartego przez nie tłuszczu jest o wiele korzystniejszy niż ma to miejsce w przypadku wieprzowiny. Polecane jest osobom po przebytych chorobach, cukrzykom, a także chorym na Alzheimera.
Niektóre badania wskazują również na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz uznaje się za afrodyzjak.