Wrzuć dwa plasterki do jajek. Skorupka z łatwością się ześlizgnie
Zdejmowanie skorupki z ugotowanego jajka często sprawia trudność, szczególnie gdy białko mocno się do niej przyklei. Istnieją jednak proste, domowe triki, które ułatwiają ten proces. Wystarczy nacisnąć i dzięki temu skorupka zejdzie sama.
W tym artykule:
Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni, wykorzystywany w wielu daniach. Są cennym źródłem witamin, dlatego często goszczą na naszych stołach. Choć ich gotowanie to jedna z najprostszych czynności w kuchni, często pojawiają się drobne problemy - skorupka przywiera do białka lub jajka pękają w czasie gotowania. Na szczęście istnieją metody, które pomogą uniknąć problemów. Jedną z nich jest wykorzystanie plasterków cytryny.
Sposób z cytryną na łatwe obieranie jajek
Jednym ze sprawdzonych sposobów na łatwe obieranie ugotowanych jajek jest dodanie do gotującej się wody dwóch cienkich plasterków cytryny. Kwaśny odczyn cytryny działa na powierzchnię skorupki w taki sposób, że po ugotowaniu staje się ona bardziej krucha i bez trudu odchodzi od białka. Po zakończeniu gotowania dobrze jest zalać jajka zimną wodą i lekko rozbić skorupkę. Dzięki temu woda dostaje się pod spód, co znacznie przyspiesza obieranie. Ten prosty sposób sprawia, że przygotowanie jajek jest szybsze i bardziej efektywne.
Jajka smażone na 1000 zimnych ogni. Zaskakujący eksperyment ukraińskiego Youtubera
Jak uniknąć pękania jajek podczas gotowania?
Pękanie skorupek to najczęstszy problem podczas gotowania jajek. Dzieje się tak z powodu różnicy temperatur między zimnym jajkiem a gorącą wodą. Aby temu zapobiec, najlepiej wyjąć jajka z lodówki wcześniej lub włożyć je do zimnej wody i stopniowo doprowadzić do wrzenia. Warto także dodać do wody łyżeczkę soli, kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę octu. Takie dodatki wzmacniają skorupkę i zmniejszają ryzyko pęknięcia. Dobrze jest również pilnować czasu gotowania: jajko na miękko potrzebuje około 3 minut, a na twardo 7-9 minut.
Czytaj także: Gdzie wyrzucać opakowanie po jajkach? Błąd jest nagminny
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl