Wrzuć dwa plasterki do jajek. Skorupka z łatwością się ześlizgnie

Zdejmowanie skorupki z ugotowanego jajka często sprawia trudność, szczególnie gdy białko mocno się do niej przyklei. Istnieją jednak proste, domowe triki, które ułatwiają ten proces. Wystarczy nacisnąć i dzięki temu skorupka zejdzie sama.

Pękające skorupki to częsty problem w trakcie gotowaniaPękające skorupki to częsty problem w trakcie gotowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dominika Pająk

Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w kuchni, wykorzystywany w wielu daniach. Są cennym źródłem witamin, dlatego często goszczą na naszych stołach. Choć ich gotowanie to jedna z najprostszych czynności w kuchni, często pojawiają się drobne problemy - skorupka przywiera do białka lub jajka pękają w czasie gotowania. Na szczęście istnieją metody, które pomogą uniknąć problemów. Jedną z nich jest wykorzystanie plasterków cytryny.

Sposób z cytryną na łatwe obieranie jajek

Jednym ze sprawdzonych sposobów na łatwe obieranie ugotowanych jajek jest dodanie do gotującej się wody dwóch cienkich plasterków cytryny. Kwaśny odczyn cytryny działa na powierzchnię skorupki w taki sposób, że po ugotowaniu staje się ona bardziej krucha i bez trudu odchodzi od białka. Po zakończeniu gotowania dobrze jest zalać jajka zimną wodą i lekko rozbić skorupkę. Dzięki temu woda dostaje się pod spód, co znacznie przyspiesza obieranie. Ten prosty sposób sprawia, że przygotowanie jajek jest szybsze i bardziej efektywne.

Jajka smażone na 1000 zimnych ogni. Zaskakujący eksperyment ukraińskiego Youtubera

Jak uniknąć pękania jajek podczas gotowania?

Pękanie skorupek to najczęstszy problem podczas gotowania jajek. Dzieje się tak z powodu różnicy temperatur między zimnym jajkiem a gorącą wodą. Aby temu zapobiec, najlepiej wyjąć jajka z lodówki wcześniej lub włożyć je do zimnej wody i stopniowo doprowadzić do wrzenia. Warto także dodać do wody łyżeczkę soli, kilka kropel soku z cytryny lub odrobinę octu. Takie dodatki wzmacniają skorupkę i zmniejszają ryzyko pęknięcia. Dobrze jest również pilnować czasu gotowania: jajko na miękko potrzebuje około 3 minut, a na twardo 7-9 minut.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Nonszalancja w najlepszym wydaniu. Dygant zachwyciła na pokazie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯