Domowe drożdżówki z serem, lukrem i cukrem pudrem
Pulchne, mocno nadziane i polane pysznym lukrem. Obok takich domowych drożdżówek nie sposób przejść obojętnie. A w dodatku ich przygotowanie nie jest skomplikowane.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 100 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 150 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 4 żółtka
- 360 g cukru
- 40 g cukru waniliowego
Lukier:
- 16 łyżek cukru pudru
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy twaróg i dalej ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy i zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru i 5 łyżek mąki. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż powstanie gęsta masa. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy resztę mleka (1 i 1/2 szklanki ), masę żółtkową i roztopione masło. Zagniatamy ciasto (jeśli będzie bardzo klejące, podsypujemy niewielką ilością mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie, dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na cienkie placki w kształcie prostokąta. Nakładamy warstwę masy serowej i równomiernie rozsmarowujemy pozostawiając po około 2 cm z każdej strony. Zwijamy jak roladę. Kroimy krążki o szerokości ok. 2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem lub białkiem), zachowując odstępy ok. 2 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 20-25 minut, aż zaczną się rumienić. Na koniec przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem pomarańczowym. Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika. Gdy ostygną, polewamy lukrem i posypujemy obficie cukrem pudrem.
Zobacz także: deser orzechowo-czekoladowy z czarną porzeczką