Jako naturalny środek przeciwdepresyjny
W medycynie chińskiej szafran używa się przy "zatrzymaniu cyrkulacji energii w wątrobie", co objawia się, według chińskich medyków, między innymi spadkiem nastroju. Chorzy spożywający szafran podobno szybko wracają do równowagi. Nie tylko Chińczycy docenili tę przyprawę jako środek rozweselający. Nad szafranem prowadzili badania naukowcy z Iranu, którzy dowiedli, że przyprawa ta ma właściwości antydepresyjne i może być z powodzeniem stosowana u pacjentów leczących się z depresji - spożywanie jej zwiększa we krwi ilość dopaminy i serotoniny - "hormonów szczęścia", odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. Co ciekawe, irańscy specjaliści porównali działanie szafranu ze znanym na całym świecie preparatem Prozac, używanym powszechnie podczas terapii osób z depresją. Okazało się, że spożywanie szafranu przynosi podobne rezultaty, a w dodatku, w przeciwieństwie do farmaceutyku, nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Pozytywne skutki terapii obserwowane są u pacjentów bardzo szybko - ich stan poprawia się już w
pierwszym tygodniu terapii.