Kolor jedzenia powinien kontrastować z barwą talerza
Jakiś czas temu naukowcy informowali, by nie serwować jedzenia na niebieskich talerzach. Chyba że chcemy zniechęcić gości lub rodzinę do obiadu czy kolacji. Dania podane w ten sposób wydają się po prostu mniej apetyczne. Była to jednak cenna wiadomość dla odchudzających się osób. Teraz naukowcy wykryli kolejne kolorystyczne powiązanie. Uczestnikom badania, których wyniki zostały opublikowane w „Journal of Consumer Research”, serwowano makaron przyrządzony na dwa sposoby - z czerwonym, pomidorowym sosem lub białym sosem Alferdo. Posiłki podawano na białych i czerwonych talerzach. Co się okazało? Osoby, których dania "współgrały" z z barwą talerzy nakładały sobie średnio 22 proc. więcej jedzenia, niż ci których potrawy kontrastowały z kolorem zastawy.
Naukowcy nie do końca wiedzą, dlaczego kolor robi aż tak dużą różnicę, warto jednak rozglądać się za kontrastującą zastawą. Wówczas zjemy mniej.
ZOBACZ TEŻ:
SKUTECZNA DIETA DLA CIEBIE!