FitnessDziwne triki dietetyczne, które działają

Dziwne triki dietetyczne, które działają

Dziwne triki dietetyczne, które działają
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Zaskakujące i nieco dziwne, ale proste i skuteczne. Dzięki tym trikom łatwiej schudniesz.

Jedna z najprostszych metod odchudzania, poparta zresztą naukowymi dowodami. Badacze swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie „Obesity”. Wczesniej przeprowadzili ciekawy eksperyment, do którego zaprosili otyłe osoby. Połowa uczestników piła przed trzema głównymi posiłkami dwie szklanki wody, reszta miała sobie wyobrażać, na ile oczywiście to możliwe, że jest najedzona. Wszystkich uczestników zważono po 12 tygodniach. Okazało się, że osoby pijące wodę schudły przeciętnie ok. 4,3 kg. Ci, którzy napełniali żołądki wodą tylko przed jednym posiłkiem dziennie, albo w ogóle nie pili wody przed jedzeniem - stracili tylko ok. 0,8 kg.
Wcześniej także eksperci z Uniwersytetu Wirginii wykazali związek między piciem wody a zmniejszeniem masy ciała.

1 / 4

Wąchaj jedzenie

Obraz
© Shutterstock.com

Mówi się, że jemy oczami - w tym stwierdzeniu jest sporo prawdy, ale pamiętajmy też o zmyśle powonienia. Holenderscy naukowcy z Instytutu Żywności i Odżywiania z Uniwersytetu Wageningen przyjrzeli się, w jaki sposób wzmocnienie zapachu wydzielanego przez posiłek wpływa na ilość jedzenia przyjmowanego przez nas z każdym kolejnym kęsem. Okazuje się, że im bardziej aromatyczna potrawa, tym jemy mniejsze kęsy. Zależność polega na tym, że zmysł węchu pozwala podświadomie nasycić się jedzeniem w równym stopniu co zmysł smaku i uzupełniają się one nawzajem.
Pamiętajmy więc, by posiłki wzbogacać świeżymi ziołami i przyprawami - świetnie sprawdzi się bazylia lub cynamon.

ZOBACZ TEŻ:

2 / 4

Kolor jedzenia powinien kontrastować z barwą talerza

Obraz
© Shutterstock.com

Jakiś czas temu naukowcy informowali, by nie serwować jedzenia na niebieskich talerzach. Chyba że chcemy zniechęcić gości lub rodzinę do obiadu czy kolacji. Dania podane w ten sposób wydają się po prostu mniej apetyczne. Była to jednak cenna wiadomość dla odchudzających się osób. Teraz naukowcy wykryli kolejne kolorystyczne powiązanie. Uczestnikom badania, których wyniki zostały opublikowane w „Journal of Consumer Research”, serwowano makaron przyrządzony na dwa sposoby - z czerwonym, pomidorowym sosem lub białym sosem Alferdo. Posiłki podawano na białych i czerwonych talerzach. Co się okazało? Osoby, których dania "współgrały" z z barwą talerzy nakładały sobie średnio 22 proc. więcej jedzenia, niż ci których potrawy kontrastowały z kolorem zastawy.
Naukowcy nie do końca wiedzą, dlaczego kolor robi aż tak dużą różnicę, warto jednak rozglądać się za kontrastującą zastawą. Wówczas zjemy mniej.

3 / 4

Kiedy masz ochotę coś podjeść, zwizualizuj sobie wcześniejszy posiłek

Obraz
© Shutterstock.com

Wizualizacja jedzenia pomaga, gdy nachodzi nas chęć na małe co nieco? Tak przynajmniej przekonują naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham. Wolontariusze, których poproszono o to, by w czasie lunchu skupili się na zapachu i wyglądzie potrawy oraz zapamiętali odczucia z tym związane, później w ciągu dnia jedli zdecydowanie mniej przekąsek.
Wygrywali ci, którzy potrafili przypomnieć sobie jak najwięcej szczegółów. Oni sięgali po jedzenie najrzadziej. Wniosek? Zamiast myśleć, o tym na co mamy ochotę, lepiej przypomnieć sobie dokładnie to, co jedliśmy niedawno.

4 / 4

Jedz zupy

Obraz
© 123RF.COM

Zamiast odejmować z menu kolejną pozycję, dodajemy kolejną? Tak, w przypadku zupy to działa. Z badań opublikowanych w magazynie „Appetite” wynika, że dzięki temu szybciej osiągamy wrażenie sytości. Naukowcy ustalili także, że w ten sposób przyjmujemy aż 20 proc. kalorii mniej, niż gdybyśmy zrezygnowali z zupy.
Polacy zupy kochają i nie trzeba nas namawiać do ich jedzenia. Ważne jednak, by częściej przyrządzać lekkie, mniej tłuste płynne dania - warto sięgać więc po dietetyczne zupy kremy. Ostanie ciepłe dni można też wykorzystać do zrobienia apetycznego chłodnika, np. w postaci gazpacho.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (14)