Czosnek
Ten mały ząbek stosowany był od wieków w medycynie ludowej. Współczesne badania dowodzą, że nasze babcie miały rację, sięgając po niego nie tylko, kiedy pojawiało się przeziębienie, ale wzmacniając się nim przez cały rok. Czosnek zwalcza bowiem np. wirusa opryszczki czy te powodujące katar. Do tego świetnie radzi sobie z bakteriami wywołującymi zakażenia układu oddechowego. Ale pamiętaj, czosnek zadziała tylko wtedy, gdy aktywujesz zawartą w nim allicynę. Wystarczy, że zmiażdżysz go, pokroisz w plasterki lub dokładnie pogryziesz. Zwiększysz jeszcze bardziej moc tego składnika, gdy pozostawisz zgnieciony czosnek na talerzu przez 10 minut, zanim go ugotujesz, wstawisz na 60 sekund do mikrofalówki lub będziesz piekła go przez około 45 minut. Pierwsze korzystne efekty wzmacniającej kuracji, zauważysz po mniej więcej 2 miesiącach, jedząc 2-3 ząbki każdego dnia.
Na nogi mogą postawić cię także wyciągi z czosnku. Wystarczą 3 miesiące, abyś zmniejszyła ryzyko zachorowania na przeziębienie o ponad 60 proc. i skróciła czas jego trwania o 70 proc.. Pamiętaj tylko, by miały odpowiednie certyfikaty i badania, które gwarantują bezpieczeństwo ich stosowania.