Regularna wojna
Twój układ odpornościowy jest kluczowy, abyś czuła się zdrowa i w okresie jesienno-zimowym nie chodziła ciągle z katarem. Myślisz, że wystarczy tylko wesprzeć jego pracę suplementami z reklam, które obiecują cuda? A może od czasu do czasu zjeść ząbek czosnku i kanapkę z miodem? Nic bardziej mylnego, bowiem zwiększanie odporności to nie budowanie wieży z klocków. Twój układ immunologiczny to skomplikowana machina, której praca uzależniona jest od wielu czynników. Kiedy atakuje go wirus, zaczyna się prawdziwa wojna. Wyspecjalizowane komórki ruszają do ataku, a do walki stają m.in. migdałki, grasica, śledziona, czy nawet twoje jelita.
Choć wiadomo, że dieta ma ogromne znaczenie, aby uchronić się przed infekcją, nie wszystkie produkty są w stanie zniszczyć wirusy czy bakterie, a niektórym przypisuje się właściwości, których tak naprawdę w ogóle nie mają.
Poznaj dziś fakty i mity na temat najbardziej rozpowszechnionych produktów do wzmacniania odporności.
Zobacz także: Niedoceniony owoc. To zdrowotna bomba
Domowy niezbędnik: