Podlej ogródki wodą z popularną przyprawą. Obrodzą jak nigdy wcześniej
Sezon na ogórki gruntowe zbliża się wielkimi krokami. To najwyższy czas zacząć je dokarmiać, by urosły zdrowe i okazałe. Nie musisz kupować drogich nawozów. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą dwa składniki, które najprawdopodobniej masz już w domu.
08.05.2023 | aktual.: 08.05.2023 16:18
Ogórki gruntowe to jedne z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych ogródkach. Niestety, nie są one najłatwiejsze w uprawie. Bywają kapryśne, a do tego są wyjątkowo często atakowane przez szkodniki i choroby grzybowe. Poza zapewnieniem im odpowiednich warunków do wzrostu, warto przygotować domowy nawóz. Działa równie dobrze jak drogie, sklepowe nawozy. A co najlepsze - do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie dwóch składników.
Czytaj także: Podlej tym ogórki. Latem będziesz zbierać je wiadrami
Ogórki gruntowe — co musisz wiedzieć o ich uprawie?
Ogórek to najpopularniejsza roślina jednoroczna w polskich ogrodach. Termin wysiewu rośliny przypada na drugą połowę maja, ponieważ potrzebują one dużo ciepła, aby móc prawidłowo się rozwijać. W trakcie siania trzeba pamiętać o zostawieniu co najmniej 70-centymetrowych odstępów pomiędzy roślinami. Najlepiej czują się w lekkiej, próchniczej ziemi o odczynie zasadowym. Ogórki należy regularnie podlewać, zwłaszcza w trakcie upałów, a także regularnie nawozić. Najlepszym nawozem do ogórków gruntowych jest obornik, który zawiera wszystkie niezbędne składniki, których potrzebują one do wzrostu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy nawóz do ogórków - wystarczą ci dwa składniki
Obornik to naturalny nawóz, składający się ze sfermentowanych odchodów zwierzęcych z dodatkiem ściółki. Można kupić go w niemalże każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli jednak nie masz możliwości zaopatrzenia się w obornik, możesz przygotować domowy nawóz do ogórków, który uodporni je na choroby grzybowe, szkodniki i przede wszystkim sprawi, że zaczną rosnąć znacznie szybciej.
Jak go przygotować? Potrzebujesz pół litra przegotowanej, ostudzonej wody, łyżeczkę kurkumy i łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj wszystko ze sobą dokładnie i odstaw na dwie godziny. Po dwóch godzinach rozcieńcz nawóz w trzech litrach wody i podlej nim ogórki. Zabieg ten powtarzaj raz na dwa tygodnie. Kurkuma wykazuje silnie działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. W połączeniu z sodą oczyszczoną odżywi ona łodygi i system korzeniowy ogórków, co przełoży się na jakość plonu. Dzięki swoim przeciwgrzybicznym właściwościom, uchroni roślinę przed chorobami grzybowymi, a także szkodnikami. To fantastyczny, tani i bardzo skuteczny nawóz do ogórków, który działa już po pierwszym użyciu.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl