Gotowanie w domu proste jak nigdy

Gotowanie już dawno przestało być przykrym obowiązkiem, a stało się popularną formą spędzania wolnego czasu. Coraz więcej eksperymentujemy, używamy znanych składników w nieznanych dotąd odsłonach. Chętnie gotujemy razem z przyjaciółmi, urządzając w domu cooking party, które stanowi pretekst do świetnej zabawy. Większość doskonale zna podstawowe metody gotowania w wodzie, smażenia, a także pieczenia w piekarniku. Kojarzymy je z kuchnią babci i smacznymi potrawami. Z dietetycznego i gastronomicznego punktu widzenia warto jednak wypróbować inne, dość interesujące metody gotowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

Gotowanie w kąpieli wodnej
To najprostszy i najskuteczniejszy sposób na roztopienie czekolady oraz przygotowanie sosów. Ważne jednak, aby pamiętać o kilku zasadach. Na garnuszek z ciepłą wodą nakładamy większą miseczkę, do której trafią kostki czekolady. Całość podgrzewamy, ale woda nie może wrzeć – optymalna temperatura to 90 stopni C. Jeśli para będzie zbyt gorąca czekoladowa masa może się zbrylić i cały proces nie uda się. Woda może stykać się z naczyniem, o ile kontrolujemy temperaturę płynu. Wynika to z faktu, że czekolada gorzka nie powinna być rozgrzana powyżej 50-55 stopni C, a biała powyżej 50 stopni C. Musimy też pamiętać o ciągłym mieszaniu.

Blanszowanie
Metoda ta polega na zanurzeniu żywności we wrzątku, a następnie schłodzeniu jej w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu. Ten sposób sprawdzi się w przypadku warzyw, jak i owoców. Z jednej strony w skuteczny sposób przygotujemy produkty do bezpiecznego spożycia – wszelkie mikroustroje podczas obróbki termicznej znikają, a z drugiej strony ograniczymy do minimum utratę cennych składników odżywczych. Dzięki obróbce termicznej produktów w wysokiej, a następnie niskiej temperaturze, podbijemy naturalny kolor żywności. Blanszować warto szczególnie szpinak i brokuły, które dzięki temu wyróżniać będzie intensywna zieleń.

Gotowanie na parze
Podobnie jak blanszowanie, gotowanie na parze pomaga zachować maksimum witamin i mikroelementów w żywności. Przygotowane i pokrojone produkty wystarczy umieścić na poszczególnych piętrach parowaru i włączyć urządzenie do prądu. Przykładowo delikatną pierś z kurczaka z dodatkiem ziemniaków i kalafiora przygotujemy w 40 minut. Jeśli mamy małą kuchnię i nie możemy pozwolić sobie na dodatkowy gadżet, wystarczy kupić specjalną wkładkę do garnków lub koszyczki do gotowania, występują one w wersjach zarówno metalowych, jak i silikonowych. Większość z nich ma uniwersalne rozmiary i dostosowuje się do już posiadanego wyposażenia kuchni. Korzystając z tej metody warto pamiętać, że doprawiamy już gotowe danie, aby uniknąć wylewania się soków do parującej wody.

Grillowanie
Ta technika pomoże znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów – zwłaszcza w przypadku ulubionych mięs. Marynowane przez kilka godzin w ulubionych przyprawach mięso z dodatkiem małej ilości oliwy z oliwek, wystarczy wrzucić na 20-30 minut na rozgrzany grill. W kuchni możemy postawić grill przenośny, który opieka produkty z każdej strony albo zaopatrzyć się w wygodną, grillową patelnię. Pamiętajmy jednak o prawidłowej konserwacji takiego sprzętu – do przewracania wykorzystujmy drewniane łopatki, aby nie porysować powierzchni.
Różnorodne metody przygotowywania potraw zaowocują wyraźną zmianą na naszych talerzach. Pyszne kremy przygotowane za pomocą kąpieli wodnych, intensywnie kolorowe blanszowane warzywa, estetyczne i delikatne warzywa i mięsa prosto z parowaru oraz soczyste ale nieprzesycone tłuszczem mięsa z grilla będą stanowiły ucztę nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu.

Partnerem artykułu jest E.Wedel

Wybrane dla Ciebie
Ćwiczenia dla kobiet po 50-tce. Trener wskazuje dwa najlepsze
Ćwiczenia dla kobiet po 50-tce. Trener wskazuje dwa najlepsze
Wsadź to zamiast tui. Takiego żywopłotu pozazdroszczą ci sąsiedzi
Wsadź to zamiast tui. Takiego żywopłotu pozazdroszczą ci sąsiedzi
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 minutach fetor zniknie
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 minutach fetor zniknie
Amy Slaton z "Sióstr wielkiej wagi" wyszła za mąż. Na zdjęciach jest nie do poznania
Amy Slaton z "Sióstr wielkiej wagi" wyszła za mąż. Na zdjęciach jest nie do poznania
Nie mogła powstrzymać łez. Katarzyna Dowbor wspominała zmarłą koleżankę
Nie mogła powstrzymać łez. Katarzyna Dowbor wspominała zmarłą koleżankę
Marta Chodorowska skończyła 44 lata. Niewielu wie, z kim jest związana
Marta Chodorowska skończyła 44 lata. Niewielu wie, z kim jest związana
Śpią ze sobą po "skandynawsku". Decyduje się coraz więcej par
Śpią ze sobą po "skandynawsku". Decyduje się coraz więcej par
Jest uzależniony od alkoholu. Tak ocenia nocą prohibicję w Polsce
Jest uzależniony od alkoholu. Tak ocenia nocą prohibicję w Polsce
Anna Lewandowska wskoczyła w najmodniejsze spodnie na jesień. Model uwielbiany przez Polki
Anna Lewandowska wskoczyła w najmodniejsze spodnie na jesień. Model uwielbiany przez Polki
Konrad Piasecki o walce mamy z bólem. "Nie była w stanie żyć bez leku"
Konrad Piasecki o walce mamy z bólem. "Nie była w stanie żyć bez leku"
Mąż Joanny Racewicz zmarł w Smoleńsku. Wyznała, jak często odwiedza jego grób
Mąż Joanny Racewicz zmarł w Smoleńsku. Wyznała, jak często odwiedza jego grób
Kontrola w domu rodziny pięcioraczków. "Pytali, gdzie reszta dzieci"
Kontrola w domu rodziny pięcioraczków. "Pytali, gdzie reszta dzieci"