Chińskie jedzenie
Można je kochać lub nienawidzić, jednak nie można im odmówić jednego: charakterystycznego smaku, którego próżno szukać w innych kuchniach świata. Aromatyczne przyprawy i unikalne receptury przygotowywania, a nawet podawania potraw urzekają. Jakie są najpopularniejsze specjały chińskie?
01.04.2011 | aktual.: 02.04.2011 01:10
Można je kochać lub nienawidzić, jednak nie można im odmówić jednego: charakterystycznego smaku, którego próżno szukać w innych kuchniach świata. Aromatyczne przyprawy i unikalne receptury przygotowywania, a nawet podawania potraw urzekają. Jakie są najpopularniejsze specjały chińskie?
Sajgonki – cienkie placki przyrządzone z mąki ryżowej i mięsnego farszu. Do ich wykonania można także użyć krewetki, grzyby lub kiełki połączone z warzywami. Całość świetnie smakuje skropiona sosem sojowym i podana z sosem chili.
Chiński makron – zazwyczaj spotyka się go w postaci cienkich, prawie przezroczystych nitek, które świetnie chłoną sos danej potrawy. Do tego jego zaletą jest fakt, iż nie wymaga gotowania (wystarczy jedynie zalać wrzątkiem). Makaron w kuchni chińskiej często stosuje się do sałatek.
Grzyby mun– cechuje je ciemne zabarwienie i chrupka konsystencja po ugotowaniu. Bardzo często są wykorzystywane do przyrządzanie sajgonek. Dobrze smakują przyprawione curry. Pasują zarówno do sałatek, sosów, zup, jak i dań bezmięsnych.
Tofu – to twarożek sojowy, podawany do sałatek, jak i w formie przekąski, pokrojonej w cienkie paseczki. Tofu jest źródłem białka i dobrze się komponuje z mięsem.